Snad jednou upečete v lese na rožni divokou kachnu nebo pod popelem telecí pečeni s nádivkou z jarních bylin, ale může se vám stát i doma, že si budete muset uvázat zástěru, vzít do ruky vařečku. Dnes si uvaříme vejce na různé způsoby.
Přijměte tyto prajednoduché recepty:
VEJCE NA MĚKKO
Ponořte je do vody a jakmile voda začne bublat, je uvařené na měkko, bílek se srazil, ztuhl a žloutek zůstal tekutý. Vložíte-li je lžící do vařící vody, bude na měkko za tři minuty. Minutu odměříte bez hodinek, počítáte-li zvolna do šedesáti.
VEJCE NA HNILIČKU
Vložte čerstvé vejce lžicí do horké vody a vařte je čtyři až čtyři a půl minuty. Pak je trochu nat’ukněte a ponořte na deset vteřin do studené vody, aby se lépe oloupalo. Nesmí příliš vychladnout. Oloupejte je koncem obrácené kávové lžičky.
VEJCE NA TVRDO
Vařte deset až dvanáct minut. Ochlaďte je„ oloupejte a pokrájejte na čtvrtky, studená jsou chutnější.
MICHANÁ VEJCE
Syrová rozklepněte do hrníčku a trošku rozšlehejte. Pak je vylijte do rendlíku nebo do pánve na rozpálený tuk, osolte a pomalu zahušťujte při stálém míchání. Nejlepším tukem je máslo nebo na kostičky nakrájená a rozškvařená slanina. Pro malé děti dejte místo tuku několik lžic mléka. Prospěje trochu rozsekané pažitky.