Aby byl salát nejen zdravý a chutný, ale také vyvážený, je potřeba si pro něj zvolit vhodný poměr jednotlivých surovin.
Připravte si…
Sami si určujete, co všechno si do salátu připravíte. Toto by však mělo tvořit základ.
Zhruba polovinu obsahu by měl tvořit salát listový. Můžete využít různé druhy, neboť nabídka trhu je dosti široká.
Ovoce nebo zelenina by měly tvořit asi čtvrtinu obsahu. Ideální je, pokud jsou v čerstvém stavu. Jednak neztrácejí svoji chuť a také v nich zůstanou zachované všechny tělu prospěšné látky. Některé druhy zeleniny lze uvařit v páře nebo vodě. V zimním období, kdy bývá zelenina dražší, můžete využít sušenou nebo nakládanou.
Pokud chcete, aby byl salát opravdu vyvážený, přidejte do něj bílkoviny v podobě různých druhů masa, vajec, sýrů, luštěnin, sojových výrobků, ořechů nebo semínek. Využít můžete ořechy vlašské, loupaná dýňová semínka, loupanou slunečnici nebo nasucho opražené mandlové lupínky.
Ozdoby
Těch postačí pouze lžíce. Jedná se o slané, sladké nebo ořechové suroviny, kterými salát dochucujeme. Kromě již výše zmíněných ořechů a semínek to mohou být krutony či olivy nebo kapary. Sladký podtón dodají salátu meruňky, rozinky nebo švestky v sušeném stavu. Velkou roli hrají také čerstvé bylinky. Může to být bazalka, pažitka, koriandr, kopr, máta, dobromysl, petrželka, rozmarýn, šalvěj nebo tymián.
Dresing a koření
Dodají salátu tu pravou a neopakovatelnou chuť. Zkuste najít rovnováhu mezi sladkou olejnatostí, kterou vytváří olej či ořechy, kyselostí, jež zajistí ocet, sojová omáčka nebo šťáva z citronu, slaností a chutí koření.