Přibývá stále více lidí, kteří mají potíže s lepkem. Mouka se začíná vyrábět z celé řady méně známých plodin. Patří mezi ně i teff.
Co je vlastně teff?
Teff je plodina, která se pěstuje převážně na území Nizozemí, ale její původ bychom našli v Africe. Svým vzhledem připomíná quinou a amarant a stejně jako tyto plodiny, i teff neobsahuje lepek.
Je to plodina, která nám nabízí celou řadu cenných látek. Patří mezi ně bílkoviny, vysoký obsah železa a vápníku, vlákninu a z vitamínů pak především B1 známý také jako thiamin.
Léčivé účinky
Vzhledem k velkému množství železa má pozitivní vliv při výskytu anémie a vápník pomáhá bojovat proti osteoporóze. Vláknina podpoří naše zažívání a střevní mikroflóru. Zapomenout nesmím ani na antioxidační vlastnosti. Semínka teffu pozitivně působí při ateroskleróze, vyšší hladině cholesterolu nebo vysokém krevním tlaku. Vzhledem k velké výživové hodnotě jsou ideální při redukčních dietách.
Využití a příprava
V nabídce nalezneme nejen teffové vločky, ale i mouku. Samotná semena lze konzumovat v syrovém stavu nebo je můžeme uvařit. Pokud chcete, aby byla jejich výživová hodnota ještě vyšší, můžete je nechat naklíčit.
Semena lze vařit jako rýži a mohou se využít do polévek pro přípravu kaší, rizota nebo salátu, lze je kombinovat s pohankou, jáhlami nebo amarantem.
Teffová kaše
Ve vodě rozvaříme teffová zrníčka (1 šálek zrnek: 3 šálky vody) na kaši. Pro dochucení lze přidat malé množství rostlinného másla či kokosového tuku. Pro dochucení využijeme datlový sirup a kokos. Variace je však na vás a vaší chuti.