Pokud si chcete připravit kvalitní espresso, poradíme vám, jak na to. V postupu uvedeme doporučované míry espressa, které si můžete upravit. Ještě než začnete, věnujte pozornost nastavení správné hrubosti mletí kávy, teplotě vody i tlaku.
Hrubost mletí
Hrubost mletí má na výsledné chuti espressa opravdu velký podíl. Když nameleme kávová zrnka moc nahrubo, voda jimi proteče příliš rychle, espresso bude slabé, světlé, bude mít řídkou cremu a bude podextrahované. Pokud se na kávě naopak objeví velmi tmavá crema s černými okraji a káva bude mít hořkou chuť, káva je umletá příliš jemně, voda jí obtížně prostupuje a espresso je přeextrahované.
Jak připravit kvalitní espresso
Správnou hrubost mletí si musíte vyzkoušet. Zkontrolujte teplotu vody a tlak čerpadla, zda dosahují doporučených hodnot. Kvalitní a chutné espresso připravíte, pokud použijete kvalitní kávu z pražírny a dodržíte správné míry. Použijte 7 g čerstvě mleté kávy, stlačte ji silou 20 kg a nechte přes ni protékat vodu o teplotě 90 °C pod tlakem 9 barů po dobu 25 vteřin.
Příprava espressa v přístroji s pákou
- Namelte kávu a ručně odměřte 7 g. Dávkovač nastavte až po kontrole hrubosti mletí. Změna hrubosti mletí změní i množství a hmotnost namleté kávy. Čím je káva jemnější, tím větší má při stejném objemu hmotnost.
- Důkladně osušte páku, aby se na ni káva nelepila, naplňte ji kávou a rovnoměrně rozprostřete. Ťukněte do páky tamperem na straně, kam chcete kávu přemístit. Rozmělněte hrudky, jinak bude voda nerovnoměrně protékat.
- Obejměte tamper prsty, palec držte směrem dolů a kávu tamperem rovně stlačte, ať káva rovnoměrně protéká. Pamatujte na pravidlo 20 kg. Mějte podložku s pákou tak vysoko, ať ji můžete zatlačit celým tělem, ne jen rukou.
- Okraje páky otřete, nasaďte ji na hlavu kávovaru a pevně utáhněte. Jinak páka nedosedne, voda proteče bokem a extrakce bude při nízkém tlaku nedostatečná.
- Zapněte výdej vody, stopky a připravte si nahřátý šálek. Káva začne vytékat za pár vteřin. Nesmí téct do šálku z výšky, jinak se kazí konzistence cremy.
- Hlídejte čas i objem kávy v šálku. Případně upravte objem na 30 ml. Do odměrky nalijte 30 ml vody, přelijte ji do šálku a udělejte si rysku, nebo dejte prázdný šálek na váhu, připravte espresso a pak zvažte plný šálek.
Šálek dobře připraveného espressa z kvalitní kávy má neuroproduktivní účinky, které pomáhají udržovat tělo mladé a vitální. Pití kvalitního espresa je prevencí proti Alzheimerově nebo Parkinsonově chorobě. Vychutnejte si šálek lahodného espresa.