Připravte si lahodné kuřecí maso

Kuřecí maso je velmi oblíbenou surovinou v naší kuchyni. Oproti ostatním druhům masa nabízí skvělé dietetické vlastnosti, nižší energetickou hodnotu a malé množství tuku i cholesterolu. Najdeme v něm bílkoviny, které obsahují esenciální mastné aminokyseliny, minerály a vitamíny.

Jak na přípravu kuřecího masa

Ideální je, pokud se maso připravuji i s kůží. Pod ní se skrývá tuk, která dá jídlu chuť a maso je šťavnaté a nevysuší se.

Bylinkové máslo

Kuřecí maso skvěle dochutí bylinky s máslem. Můžete použít čerstvý tymián, rozmarýn nebo šalvěj, které jemně posekáte a smícháte s mírně změklým máslem. Vzniklou směs vetřete pod kůži. K bylinkám se hodí jablko nebo citron, jež napěchujete dovnitř kuřete,

Uzená paprika

Připravte si směs, na kterou budete potřebovat uzenou papriku, mletý kmín, sůl, mletý pepř, olivový, olej, šťávu z jednoho citronu a šalvěj. Tou pak kuře potřete a nechte péct.

Citron a bylinky

Do kuřete umístěte několik pokrájených stroužků česneku, dvě půlky citronu, několik větviček rozmarýnu, bazalky a oregana. Vnější část osolte, opepřete a potřete trochu olivového oleje.

Hořčice

Pokud chcete mít maso pikantní a s voňavou kůrčičkou, smíchejte bílé víno, olivový olej, prolisovaný česnek, sůl a dijonskou hořčici. Pokud přidáte trochu sojové omáčky a provensálské koření, bude chuť ještě pikantnější.

Víno, med a mandarinky

Připravte si směs z bílého vína, olivového oleje, medu a mandarinkové šťávy, kterou potřete kuře. Dovnitř kuřete ještě vložte několik stroužků česneku, dvě rozkrájené mandarinky a pár větviček rozmarýnu.

Vonné máslo

Rozmixujte koriandr, mátu, stroužek česneku, kousek čerstvého zázvoru a šťávu z jedné limetky. Ke směsi přidejte změklé máslo, trochu černého pepře a sůl. Vzniklou směs naneste na kuře.

Renata Bachtíková

Learn More →