Na začátku si uvědomte, že ještě žádný učený z nebe nespadl. Toto známé pořekadlo platí u vaření dvojnásob. Chcete-li se naučit vařit, vyžaduje to čas. Jste vařením nepolíbeni a nevíte, jak začít? Potom právě v tomto článku najdete vše podstatné, čím by se měl každý začátečník řídit.
Je třeba začít od píky
Na začátku rozhodně nečekejte, že se vám bude hned všechno dařit. Vaření opravdu vyžaduje čas, proto i vy musíte začít s tím nejjednodušším. Vše si musíte „osahat“. Naučte se základní postupy jako je dušení, smažení, pečení apod., nezapomínejte ani na krájení atd. Vždy je lepší začít s jednoduchými recepty. První by na řadu měla přijít studená kuchyně, poté složitější věci jako například polévky. Zlepšovat se budete jen praxí. Nesmí vás odradit to, že například játrové knedlíčky se napoprvé rozvaří, hned druhý pokus může být mnohem lepší.
Nechte si poradit
Má-li se vaše umění rozvíjet správným směrem, nesmíte se bát si říct o radu. Vaše maminka či babička vám jistě pomoc neodmítnou. Ptejte se třeba i na maličkosti, jedině tak se budete moci rozvíjet dále. Inspirací a zdrojem dobrých rad vám mohou být třeba i televizní pořady o vaření či specializované internetové kuchařky. Pokud už zvládáte jednoduché recepty, je třeba jít o „level“ dále a pustit se do složitějších věcí. Vyzkoušet můžete recepty z masa a omáčky. Dobré je si zkusit třeba i vaření s méně tradičními ingrediencemi – super jsou třeba recepty z pohanky.
Trénujte chutě
Na výslednou chuť jídla má samozřejmě vliv to, co do něho přidáte. Zkoušejte tedy různé chutě koření a nebojte se používat čerstvé bylinky. Ochucování je lepší zkoušet na malých porcích jídla. Pokud vaříte speciální jídla – jako může obsahovat například bezlepková dieta, buďte maximálně obezřetní a kontrolujte vše, co do jídla přidáváte. I malé množství nevhodné potraviny může způsobit velké obtíže.