Vánoční koření – nejen pohoda, ale i lék

K vánočním svátkům neodmyslitelně patří pečení a vůně koření.

Ne každý ale vím, že tyto voňavé části exotických rostlin používané jako dochucovadla, mohou také léčit. Pomůžou při nachlazení nebo na podráždění žaludek.

Koření i lék

Skořice – koření se získává z vnitřní kůry mladých výhonků. V obchodech je k dostání mletá nebo kousky kůry. V minulosti se dokonce používala při kultovních obřadech. V alternativní medicíně se jí, zejména v kombinaci s vanilkou a ženšenem, připisují afrodiziakální účinky. Vánoční cukroví bez skořice by snad ani nebylo možné. Neobejdeme se bez ní při pečení závinu nebo výrobě svařáku. Má antibakteriální vlastnosti, zvyšuje prokrvení, uvolňuje napětí a nervozitu a pomáhá při prostydnutí a chřipce.

Anýz – se svou nasládlou chutí a nenahraditelnou vůní je součástí perníků, medových koláčků, či dortových krémů. Přidáte – li ho do slunečnicového nebo mandlového oleje, vytvoříte si skvělý kořeněný olej do salátů. Anýz podporuje vykašlávání a pomáhá odstraňovat žaludeční nevolnosti a nadýmání. Nejlepší odrůdy se pěstují ve Španělsku a Itálii.

Badyán – hořkosladké koření, které nám připomíná chuť hašlerek. Jsou to vlastně hnědavé hvězdičky se semeny tvořící plody stálezeleného stromu magnólie. Podporuje zažívání, zklidňuje trávicí trakt a urychluje metabolismus. Též jej můžeme používat při nechutenství, proti kašli nebo jako uklidňující prostředek. Orientálci mu připisují euforické účinky.

Hřebíček –  jedno z nejstarších koření světa. Jsou to vlastně sušená poupata velmi vysokého stromu. Nelze si bez něj představit perníky, pracny, punč, svařené víno nebo ovocné kompoty. Málokdo však ví, že je to jedno z nejúčinnějších přírodních antibiotik – skvěle totiž likviduje viry, bakterie a plísně. Využití najde při chřipce, žaludečních a střevních potížích, uvolňuje nervové a svalové napětí. V současné době se hojně pěstuje na Madagaskaru.

Vanilka – nejmilejší koření všeho sladkého. Vaří – li se s jídlem, stačí pouze krátký kousek lusku, který se vyjme před podáváním. Do těsta se lusk podélně rozřízne a vyjme se dužina se zrnky. Zrnka s cukrem tvoří tzv. vanilkový cukr. Příjemně voní nejen v rohlíčkách. V alternativní medicíně se používá při nervových poruchách (zbavuje nervozity, úzkosti a napětí), nebo pro zlepšení trávení. Její domovinou je Mexiko.

Renata Bachtíková

Learn More →