Rozhodli jste se zbavit svých tukových polštářů a se začít věnovat se zdravému životnímu stylu? Nevíte, jak správně jíst? Na internetu existuje mnoho receptů s vysokým obsahem bílkovin, které ke stavbě svalové hmoty potřebujete. Velké množství takových receptů naleznete na nejrecept.cz. Pokud máte své oblíbené recepty, kterých se nehodláte vzdát, poradíme vám, jak zaměnit některé suroviny za zdravější, které pomáhají se spalováním tuků a nebo pomohou vašemu tělu doplnit potřebné bílkoviny. Sami si tak vytvoříte chutné fitness recepty.
Máte rádi sladké?
Cukr je jedním z největších zabijáků štíhlé postavy a plochého bříška. Pokud jste se rozhodli fitness věnovat naplno, zbavte se ho. Alternativ, jak škodlivý cukr nahradit existuje mnoho. Nejznámější a nejjednodušší alternativou je med. K sehnání je téměř všude a hned několik druhů. Kromě medu můžete použít velké množství sirupů – javorový, agávový a mnoho dalších. Nejideálnější volbou je však stévie. Rostlina, z níž se vyrábí kapky nebo prášek, nemá žádné kalorie, má velice sladkou chuť a je vhodná i pro diabetiky.
TIP: Při pečení sladkých moučníků rozmixujte do těsta banán. Nejen, že mu dáte sladkou chuť, ale jeho konzistence bude příjemně vláčná a nikdo se nebude dusit. Banán je oblíbené ovoce u sportovců. Dodá velkou dávku energie před fyzickým výkonem. A zdravý recept na dort máte na světě.
Vyměňte pšeničnou (bílou) mouku
Pšeničná mouka je v Česku velice oblíbená nejen pro nízkou cenu, ale také pro její schopnost učinit vaše moučníky krásně nadýchané. Zkuste vyměnit mouku za celozrnnou nebo špaldovou, ječnou, ovesnou či pohankovou. My pro začátek doporučujeme špaldovou. Uvidíte, že vás lehčí chuť nadchne. Nebude vám těžko, po takovém moučníku budete mít víc chuti ke sportu a nepostihne další chuť na sladké.
Bílá mouka se hojně nepoužívá jen při pečení, ale také při zahušťování polévek a omáček. Pokud na zahušťování trváte, zkuste pokrm zahustit na jemno nastrouhanou bramborou. Zmizí pachuť mouky a vy si jistě více pochutnáte. Další způsob, jak zahustit jídlo je hraška, která je bezlepková. Kukuřičný, tapiokový nebo bramborový škrob jsou také možnosti, jak jídlo zahustit.