Paleo strava je ve své podstatě návrat ke stravování v době kamenné. Člověk ještě neznal zemědělství, takže byl závislý na tom, co ulovil nebo posbíral. My dnes nemusíme nic lovit, ani sbírat a přesto se tímto způsobem můžeme stravovat.
Základ jídelníčku tvoří především maso, ryby, ovoce, zelenina, ořechy, houby a vejce. V jídelníčku by se naopak neměly objevit obiloviny a výrobky z nich a mléčné produkty.
Výhody paleo stravy
Paleo strava je chutná a rozmanitá, i když se to možná nezdá. Maso se dá zpracovat celou řadou různých způsobů – grilování, pečení, vaření, dušení, vaření na páře. Jako přílohu lze využít různě upravovanou zeleninu, ať už je syrová či tepelně zpracovaná.
Vzhledem k tomu, že ze stravování jsou vyloučeny sacharidy, má paleo strava hubnoucí účinky.
Je to přirozený způsob stravování.
Nevýhody paleo stravy
Tělo může postrádat sacharidy, kterých je v tomto druhu jídelníčku minimum. To se může odrážet v nedostatku energie a v únavě. Sacharidy lze nahradit větším přísunem ovoce s vyšším podílem cukrů (švestky, broskve, hrušky, jablka, hroznové víno).
Vzhledem k absenci obilovin a především luštěnin tělo přichází o zdroj energie, vitamínů a rostlinných bílkovin.
Které potraviny ano a které ne
Vhodné potraviny jsou libové maso, ryby, mořské plody, vejce, zelenina, ovoce, houby, semínka a ořechy.
Veškeré připravované pokrmy lze dochucovat bylinkami a kořením.
Pro přípravu tepelně zpracovaných pokrmů používejte oleje přírodní (olivový, kokosový, ghee) nebo živočišné tuky.
Jako nápoje používejte čerstvou vodu, čerstvé ovocné nebo zeleninové šťávy či bylinné čaje.
Z jídelníčku vyřaďte obiloviny, mléčné výrobky, brambory, cukry a sladkosti, luštěnina a samozřejmě alkohol. Vhodná není ani káva.
V žádném případě nejsou vhodné potraviny průmyslově zpracovávané ani rostlinné oleje (slunečnicový a sojový).