O jakou misku že se jedná? No přeci o Buddhovu misku. Jedná se v podstatě o talíř, který obsahuje nutričně vyvážené jídlo, díky kterému vaše tělo získá dostatek sacharidů, tuků a bílkovin. Obsahuje především velké množství zeleniny, která nabízí také vitamíny, minerály a vlákninu. Příprava je velmi variabilní, neboť si na talíř můžete naskládat suroviny, které máte rádi a dí se připravovat z ingrediencí syrových i tepelně upravovaných.
Složení Buddhovy misky
Neexistuje žádný recept, neboť surovin na přípravu je celé množství, záleží jen na vás, čemu dáváte přednost. Základní skladba by však měla být zachována.
- Obiloviny
Můžete použít rýži, quinou, kuskus, pohanku, bulgur, jáhly, rýžové nudle, polentu, celozrnné těstoviny nebo třeba červenou čočku.
- Zelenina
Může být syrová, vařená nebo kombinace obojího. Nejčastěji se používají brokolice, květák, mrkev, cuketa, lilek, hrášek, kukuřice, rajčata, papriky, ředkvičky, jarní cibulka, různé druhy listových salátů nebo dýně. Můžete využít sezónní nabídku. Lze využít i houby.
- Bílkoviny
Do této skupiny patří různé druhy fazolí, cizrna, falafel, různé druhy čočky, tofu nebo tempeh, seitan, sojové boby, libové druhy masa, plody moře nebo vajíčka.
- Zdravé tuky
Ty se nacházejí v avokádu, semínkách (slunečnice, dýňová, mák, sezamová). Použít můžete také různé druhy nesolených a nepražených ořechů, ořechové máslo nebo tahini pastu.
- Komplexní sacharidy
Ty nabízí kukuřice, hnědá rýže, sladké brambory, pohanka nebo třeba hrášek.
- Dresink
Využít můžete guacamole, různé druhy hummusu, pesto, sojovou omáčku nebo třeba hořčičnou zálivku nebo majonézu ze semínek.
- Koření
Ideální je, pokud používáte čerstvé bylinky – petrželku, bazalku, majoránku nebo pažitku.