Není čočka jako čočka – 2. díl

Čočka zelená

Jedná se o klasický druh čočky, kterou používá většina z nás. Je velmi snadno dostupná a také cenově přijatelná. Nabízí kyselinu pantotenovou, která je potřebná pro produkci koenzymu, jež podporuje správnou činnost mozku. Není vhodná pro konzumaci ve večerních hodinách.

Tipy pro vás:

Ideální volba pro bezmasá jídla, přípravu polévek a příloh. Dá se skvěle kombinovat s rýží, špenátem či mrkví. Před přípravou je potřeba ji nechat nějakou dobu, ideálně přes noc, namočenou. Lepší stravitelnost podpoří některé druhy koření. Patří mezi ně bobkový list, saturejka nebo majoránka.

Čočka červená

Snadno zasytí, obsahuje velké množství vlákniny a minerálů (selen, fosfor, zinek) a její výhoda spočívá v tom, že se nemusí namáčet a je uvařená v krátkém čase.

Díky nízkému glykemickému indexu je vhodnou potravinou i pro diabetiky a ty, kdo drží dietu. Také pomáhá mírnit nevolnost během těhotenství.

Tipy pro vás:

Je vhodná pro přípravu polévek, salátů, karbanátků nebo pomazánek.

Připravte si salát s červenou čočkou

Tento salát je ideální pro svačinku nebo lehký oběd a připravit si jej můžete kdykoli během roku.

Suroviny pro přípravu:

  • 200 g červené čočky
  • zelené fazolky, červená paprika, ředkvičky, červená cibule v množství dle chuti
  • 4 lžíce kvalitního olivového oleje
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 vejce uvařená na tvrdo
  • sůl a pepř dle chuti.

Postup přípravy:

Čočku uvaříme dle návodu a necháme vychladnout. Mezitím si omyjeme a nakrájíme zeleninu. Zelené fazolky můžeme spařit ve vroucí vodě.

V míse promícháme olivový olej, hořčici, citronovou šťávu, sůl a pepř, vzniklý dresing pak promícháme s uvařenou čočkou a nakrájenou zeleninou. Salát rozděláme do mističek a dozdobíme uvařenými vejci pokrájenými na kousky.