Čokoláda patří asi mezi nejoblíbenější laskominy a je součástí celé řady cukrovinek. Na prvním čokoládovém nápoji si pochutnávaly již starobylé aztécké a mayské civilizace.
Na výrobu kvalitní čokolády se používají kakaové boby, plody kakaového stromu, který roste především v tropických oblastech.
Jestliže vás náhle přepadne chuť na čokoládu, tak si ji dopřejte. Dejte však přednost čokoládě kvalitní, která také obsahuje menší množství cukru. Obsah kakaa by měl být alespoň 75%.
Kromě toho, že má čokoláda vynikající chuť, přináší našemu tělu i celou řadu zdravotních výhod.
Zdravotní benefity v čokoládě
Pokud si budete pochutnávat na kvalitní čokoládě, dodáte tělu potřebné antioxidanty, které pomáhají chránit buňky našeho těla proti volným radikálům, jež podporují rychlejší stárnutí a vznik celé řady zdravotních obtíží. Nalezneme zde také vlákninu, která prospívá naší trávicí soustavě a snižuje pocit hladu. Získáme kvalitní „psychický doping“, při konzumaci se do mozku vyplavují endorfíny, což jsou hormony štěstí, které způsobují dobrou náladu. Flavonoidy, které čokoláda obsahuje, podporují lepší pružnost cév a zlepšují kognitivní funkce. Kvalitní hořká čokoláda pomáhá snižovat pocit únavy.
Jak poznáte tu pravou?
Opravdu kvalitní a pravá čokoláda voní po kakau, má jemnou konzistenci a při lámání se ozývá křupavý zvuk. Její cena je sice poněkud vyšší, ale zase je to záruka kvalitního chuťového zážitku. Nalezneme v ní kakaovou hmotu, cukr a kakaové máslo, což je rostlinný tuk, který vzniká drcením pražených kakaových bobů. Díky obsahu antioxidantů je stabilní a brání žluknutí. Někdy bývá kakaové máslo nahrazeno jiným druhem rostlinného tuku, ale jedná se o velmi malé množství.