Rozinky jsou sladké mlsání, které se získává sušením bobulí hroznového vína. Nabízejí přirozenou sladkost a poskytují široké možnosti využití nejen v teplé, ale i studené kuchyni. Jsou ideální jako součást nutričních a energetických pokrmů pro sportovce nebo kempaře.
Nutriční hodnoty rozinek
Rozinky obsahují polyfenoly, antioxidanty, minerály (vápník, železo, draslík, fosfor, měď,hořčík), vitamíny (C, K, B6), vlákninu, velké množství cukrů a kalorií, oproti tomu však nízký glykemický index.
Přínosy pro naše zdraví
Rozinky mají pozitivní vliv na trávení, pomáhají odstraňovat zácpu a při nadýmání. Zvyšují v krvi hladinu železa, podporují zdraví kostí a v neposlední řadě pozitivně působí na zrak, zuby a vlasti.
Vláknina, která je v rozinkách obsažena podporuje nejen správnou činnost střev a trávicí soustavy, ale také z ní odstraňuje toxiny a škodlivé látky.
Díky draslíku působí pozitivně na krevní cévy, pomáhají v nich snižovat napětí, díky čemuž se do normálu dostává i vysoký krevní tlak. Draslík má také vliv na hladinu cholesterolu v krvi.
Pokud máte potíže s anémií, rozinky jsou skvělým zdrojem železa, které při léčbě anémie pomáhá. Pro tvorbu nové krve je nezbytný i komplex vitamínu B, který je v rozinkách také obsažen. Na tvorbu červených krvinek má pozitivní vliv i měď.
Oleanolová kyselina patřící mezi fytochemikálie hraje důležitou roli v péči o zuby a dutinu ústní. Účinně brání množení bakterií, které poškozují zuby i dutinu ústní. Díky obsahu vápníku posilují zubní sklovinu.
Rozinky mají pozitivní vliv i na kůži a vlasy a to především díky vitamínu C, který podporuje zdraví pokožky a udržuje ji pružnou a mladistvou. Kromě toho vitamín C podporuje lesklé a husté vlasy, neboť brání poškození buněčné struktury. Nezanedbatelné jsou i jeho protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají předcházet tvorbě lupů, šupinatosti a podráždění kůže.