Mezi hlavní účinné látky, které se v čaji nacházejí, patří purinové alkaloidy (kofein, theobromin a theofylin). Jeho zdravotní účinky jsou spojovány především s polyfenoly, někdy označované jako třísloviny. Nabízejí velmi silné antioxidační účinky. Čajový nálev má pozitivní vliv na vylučování moči, kromě toho také podporuje tvorbu žaludeční šťávy.
Černý čaj
Přestože je černý čaj u nás stále populární, nemá tolik pozitivních účinků, jako čaj zelený či bílý. Je to dáno fementací, která znehodnotí prospěšné látky.
Černý čaj je skvělým pomocníkem během žaludečních obtíží nebo při dietě. Pomáhá snižovat riziko vzniku cévních onemocnění. Našemu tělu nabízí polyfenoly, které patří mezi důležité antioxidanty.
Zelený čaj
Vzhledem k tomu, že tento druh čaje neprochází procesem fermenatce, zachovává si většinu vitamínů i stopových prvků. Kromě toho obsahuje velké množství třísloviny. Má pozitivní vliv na naše tělo i zdraví. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, omezuje vznik infarktu a mrtvice, podporuje spalování tuků a lepší trávení tím, že povzbuzuje vylučování kyselin obsažených v žaludku. Složky, které zelený čaj obsahuje, pomáhají v boji proti některým typům rakoviny. Vzhledem k tomu, že má zásaditý charakter, funguje dobře při překyselení organismu, jež způsobuje nadměrný příjem sladkostí. Fluorid v něm obsažený nabízí antibakteriální účinky. Pozitivní je i to, že podporuje prokrvení a regeneraci kůže.
Bílý čaj
Tento druh čaje je méně známý, avšak je nejvíce kvalitní. Stejně jako čaj zelený neprochází fermentačními procesy. Díky tomu, že se lístky sbírají velmi brzy, obsahuje velké množství tříslovin i velmi specifickou chuť.
Organismu nabízí velmi silné antioxidační účinky a má i vlastnosti silně povzbuzující, neboť v něm nalezneme velké množství kofeinu.