Nůž – základní vybavení každé kuchyně, bez kterého se jednoduše neobejdete. Překvapivě často ale výběru tohoto nástroje věnujeme jen minimální pozornost. Opravdu je jedno, jaký nůž koupíme a budeme používat? Máme pro vás tipy, jak se při výběru nože nezmýlit.
Vybírejte s rozumem
První rozhodnutí, které musíte udělat, je dobře si rozmyslet, k čemu nože vlastně potřebujete. Na výběr je jich totiž
celá řada! Určitě by vám neměl chybět univerzální nůž, nůž na chléb, ani ten určený pro loupání a porcování ovoce a zeleniny. Pak záleží jen na vás, zda si jako pomocníka vyberete třeba i nůž na sýr, filetovací, porcovací či jiný typ.
Vždy ale dbejte na kvalitu! Levné nože vám sice ušetří pár korun, ale rozhodně si jejich pomoci dlouho neužijete. Nože se brzy ztupí, poškodí nebo rovnou polámou. Vsaďte na jistotu a vybírejte ze známých značek, na které se můžete spolehnout. Nože Tescoma jsou vyrobeny z prvotřídní oceli, která zaručí dlouhou životnost a odolné ostří. Jako bonus pak můžete brát i to, že tyto nože můžete jednoduše mýt v myčce nádobí.
Chybějící doplňte
Nákupem nožů to ale zdaleka nekončí – nože je potřeba brousit i správně ukládat. Podívejte se proto na značkový eshop Tescoma a rovnou vyberte třeba vhodný stojan na nože, nebo ocílky, díky kterým zůstanou vaše nože ostré opravdu vždy a za všech okolností. A jak se vlastně nože správně brousit? Podívejte se na toto video.
Chraňte kuchyňskou linku
Ostrý nůž, to je výborný pomocník při vaření. Rozhodně ale nebude velký kamarád s vaší kuchyňskou linkou. I drobné ranky, které na povrchu linky zůstanou třeba po krájení chleba, mohou zanedlouho znamenat problém. Drží se v nich nečistoty i vlhkost a vaše novotou zářící pracovní deska se zničehonic začne halit do nevábně vypadající vrstvy plísně. Důsledně proto používejte desky na krájení.