Domov Doporučujeme Zdraví

Zdraví za oknem

Patříte mezi zapálené kuchaře a používáte rádi při vaření čerstvé bylinky?  V supermarketech je poměrně široký výběr, ale bohužel většina z nich je určena k okamžité spotřebě.

Nejsou vhodné jako sazenice pro další pěstování, protože nemají kvalitní kořenový bal a proto je minimální pravděpodobnost, že se nám podaří je v květináči udržet dlouho čerstvé.
Toužíte mít čerstvé bylinky stále po ruce, ale bydlíte v bytě, bez zahrady? Nezoufejte, neboť to není tak nesplnitelný sen. Stačí k tomu jedno okno s parapetem, orientované ke slunci a můžete si vytvořit bylinkovou minizahrádku. Krásně voní, našim pokrmům dodají tu správnou chuť a navíc mají i léčivé účinky.

Bylinky vhodné k pěstování za oknem, jejich využití v kuchyni a účinky na naše zdraví.

Petržel kadeřavá – v české kuchyni běžná bylina, nejčastěji používaná do polévek nebo pomazánek.
Také je vhodná k léčbě zánětů močového ústrojí a nedostatečného vylučování moči, při poruchách trávení spojených s nadýmáním či střevních křečích.

Pažitka – jemně cibulkové aroma z ní dělá pikantní bylinu, vhodnou do polévek, pomazánek či salátů
Obsahuje vitamíny E, B a C, ulehčuje trávení a povzbuzuje chuť k jídlu.

Rozmarýn – silné aromatické koření, jež je vhodné přidávat do pokrmů spíše v menším množství. Hodní se k masu a sýrům či do bylinkových směsí.
Má zvláštní vlastnosti –  na jedné straně uklidňuje mysl a vnitřní napětí a na straně druhé zvyšuje krevní oběh a stimuluje celé tělo, je vhodný při nespavosti, na uklidnění.

Tymián – ochucuje různé pokrmy, je vhodný ke konzervaci masa, přidává se do másla či octa.
Působí antibioticky a dezinfekčně především v oblasti dutiny ústní, usnadňuje odkašlávání, snižuje nadýmání, má výrazný protiplísňový účinek.

Bazalka – je hojně využívaná v italské kuchyni, hodí se k sýrům a rajčatům, mladými lístky můžeme ochutit saláty či těstoviny, pizzu nebo rajskou polévku.
Látky v ní obsažené podporují chuť k jídlu, vylučování žaludečních šťáv, zlepšují činnost ledvin, uklidňují nervy a ulehčují odkašlávání.

Máta peprná – nejběžnější druh máty. Je typická svou výrazně kořeněnou vůní, je to velmi oblíbená přísada do zmrzlin, osvěžujících nápojů, čajů, žvýkaček, dezertů, zeleninových a ovocných salátů.
Má dezinfekční účinky, napomáhá při trávení tím, že podporuje tvorbu žluči, při rýmě můžeme vhodit pár lístků do vařící vody a inhalujeme – má uvolňující efekt, odvar z máty přilitý do koupele pomáhá hojit různé kožní ekzémy.

Meduňka – má typicky citronovou vůni, díky níž doplňuje chuť zmrzlin, pudinků a nápojů.
Více je však využívaná jako bylina proti nespavosti, bušení srdce, pomáhá od migrény, podporuje trávení. Čerstvé listy meduňky přikládáme na místa poštípaná hmyzem, obklady z meduňky urychlují hojení pohmožděnin.