Vyrobte si domácí hnojivo z tradičních zbytků

Receptů na výrobu domácího hnojiva je celá řada. Na přípravu tohoto hnojiva postačí pouze tři ingredience, respektive zbytky. Jsou to kávová sedlina, slupky od banánu a skořápky z vajec. Tyto zbytky obsahují minerály, které rostliny zajisté ocení. Především ty, které dávají přednost půdě kyselejší. Hnojivo lze využít pro rajčata, papriky, brambory, jahody, pažitku nebo angrešt. Můžete si vyrobit verzi tekutou či suchou.

Suroviny pro přípravu

  • kávová sedlina ze šálku kávy
  • 3 slupky od banánů
  • skořápky ze tří vajíček
  • 1 litr vody.

Výroba tekutého hnojiva

Vaječné skořápky je potřeba řádně vymýt a ideálně i zahřát, postačí v mikrovlnné troubě po dobu dvou minut. Zničí se tak bakterie a salmonela. Všechny přísady vsypeme do mixéru a mixujeme na jemno. Vzniklou směs přelijeme do skleněné nádoby a 2 dny necháme uležet. Přihnojujeme 1x za 15 dní. Skladujeme v lednici.

Výroba suchého hnojiva

Opět upravíme skořápky a necháme je uschnout. Banánové slupky je potřeba usušit, stejně tak i kávovou sedlinu. Skořápky a slupky pak nasucho rozmixujeme a smícháme se suchou kávovou sedlinou. Do půdy přidáváme 1 lžíci vzniklé směsi.

Výživné látky

Kávová sedlina obsahuje dusík, hořčík, draslík, fosfor a měď. Přitahuje žížaly, které provzdušní půdu a naopak odpudí slimáky a mravence.

V banánových slupkách se nachází draslík, vápník, hořčík a fosfor. Díky těmto minerálům rostliny snáze odolávají škůdcům.

Skořápky z vajec obohatí půdu o vápník. Kromě toho chrání květy před hnilobou. Jestliže je nadrtíte a nasypete kolem rostlin, nepolezou na ně slimáci a hlemýždi. Kousky jsou pro ně příliš ostré.