Nejlepší ovocné knedlíky

Ovocné knedlíky podléhají nejen trendu sezónního ovoce, ale i přípravě těsta a správného poměru s ovocem. Věděli jste, že je nemusíte dělat pořád jen bramborové? Jinou variantou jsou i tvarohové a také krupicové. Také náplň má každý rád jinou.

Obecně známo jsou to především jahody, borůvky, švestky a meruňky. Nicméně fantazii se meze nekladou a mohou být třeba z višní. Ovoce do knedlíků je lepší osladit. Třtinový cukr je zdravější, než bílý rafinovaný.

Bramborové knedlíky plněné jahodami

DSCF6037Nejprve si oloupeme předem uvařené brambory ve slupce, které na struhadle nastrouháme (tou jemnou stranou). Promícháme s krupicí, moukou, vejcem a solí a zpracujeme těsto. Konzistence je důležitá, pokud je řídké, přisypeme hrubou mouku. Jinak se nám knedlíky budou špatně tvarovat a také by z nich mohlo ovoce vyplavat. Tvarujeme malé placičky a do vzniklého důlečku balíme jahody. Vhodíme do hrnce s vroucí vodou a vaříme do té doby, než nám vyplavou. Servírujeme např. s politým rozpuštěným máslem a kakaem nebo skořicí či kopečkem šlehačky.

Tvarohové knedlíky plněné borůvkami

Postup, je prakticky hodně podobný akorát tu krupici nahradíme tvarohem. Mluvíme tedy o směsi hrubé mouky, měkkého tvarohu, vejce, soli a plníme ovocem. Tentokrát to jsou borůvky, které jsou v náplni moc dobré. Knedlíky se mohou dělat i v páře, záleží na vás, jakou variantu si zvolíte. Servírovat je můžeme opraženou strouhankou s třtinovým cukrem. Výborné jsou i zalité nějakým sirupem, např. javorovým.

Krupicové knedlíky se švestkami

Dumpling2lores_220Tu je lepší použít mouka polohrubá, protože sama o sobě je dětská krupice jako výborné pojidlo. Společně s mlékem, vejci a solí vytvoří tu správnou konzistenci. Postup je stejný, opět se ovoce balí do placičky, kterou je potřeba po vložení meruňky řádně uzavřít. Zdobíme strouhaným perníkem a rozpuštěným máslem nebo mákem. Připravujeme v páře, jsou krásně měkké.

 

Renata Horáková

Learn More →