Skvělé recepty z hub

Jelikož nám začíná houbařská sezóna, nabízejí se nám i recepty z hub, které nadchnou vášnivého houbaře i nehoubaře. Pokud jste na houby nikdy nechodili a houby nejedli, představme si pár klasických receptů. Jsou jednoduché a zvládne je připravit každý.

Tradiční houbová smaženice

ButtonMushroomsOčištěné a na menší kousky nakrájené houby vhodíme do pánve k narůžovělé cibulce dělané na máslu a společně ještě chvíli restujeme. Přidáme sůl, pepř, kmín, trochu podlijeme vodou a dusíme. Mezitím si rozkvedláme v misce několik vajec s trochou soli a měkké houby tím zalijeme. Na úplný závěr do smaženice protlačíme pár stroužků česneku, aby smaženice dostala výraznější chuť. Zdobím čerstvou petrželkou.

Bramboračka z hub – pokrm našich babiček

K přípravě bramboračky je důležitý základ, kterým je příprava jíšky. Jíška je v podstatě restovaná mouka na pánvi společně s máslem. Polohrubou mouku vsypeme do rozpuštěného másla a obracíme do zezlátnutí. Jaká bude barva jíšky, taková bude následně i barva polévky. Jíška nám musí vychladnout, než jí dáme do polévky.

potato-soup-su-1534871-lDo hrnce si dáme vodu, kterou přivedeme k varu. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, brambory a houby. Vaříme do změknutí, hlavně houby trvají nejdéle. Můžeme začít jimi a ostatní suroviny do polévky dát po 10 minutách, aby mrkev a brambory nebyly rozvařené, jak kdo má rád.

Přidáme bujón, trochu vegety, soli a pepře. Přimícháme vychladlou jíšku, aby nám neudělala v polévce hrudky. Pokud máme obavy z hrudek, připravíme si jiný kastrůlek s vroucí vodou a v případě nezdaru použijeme tyčový mixér. Zahuštěnou polévku ještě chvíli povaříme, přidáme majoránku a po vypnutí plotny i stroužky česneku.

Obalované houbové řízečky

Postup je naprosto stejný jako bychom v trojobalu obalovali maso. Připravíme si nakrájené houby, tentokrát spíše měsíčky nebo velká podélná kolečka, které obalujeme ve směsi mouky, osolených a opepřených vajec a nakonec ve strouhance. Smažíme na oleji dozlatova a ihned podáváme.

Renata Horáková

Learn More →