Bojujte proti chřipce bezem černým

Tuto rostlinku všichni dobře známe, je to všudypřítomný keř, někdy i strom. Své okolí zkrášluje dvakrát do roka.

Poprvé na jaře, když kvete svými nádhernými bohatými květy, které do svého okolí vyzařují intenzivní vůni. Podruhé na podzim, kdy se obalí střapci sytě černých plodů.

Květy a jejich účinky

Rozhodnete – li se pro sběr květů, učiňte tak když jsou plně rozkvetlé. Ihned po přinesení domů je usušte. Dají se sušit rozprostřené ve vrstvě nebo zavěšené v dobře větratelné, ale suché místnosti. Jakmile jsou květy suché, uskladněte je, nejlépe v uzavíratelné nádobě, kterou uložíte na suché místo. Květy se dají používat i čerstvé. Látky, které obsahují (třísloviny, vitamín C, éterické oleje a organické kyseliny), jsou dobrými pomocníky při nachlazení, usnadňují vykašlávání, snižují teplotu a zlepšují dýchání. V těchto případech je ideální čaj nebo sirup. Jako obklad uleví při obtížích s křečovými žilami.

Čaj z usušených květů (nálev) oslazený cukrem, lépe však medem nebo jitrocelovým sirupem, pijeme při nachlazení a začínající chřipce. Neslazený pomáhá při žaludečních potížích, obtížích žlučníkových nebo migréně. Bolí – li vás v krku, můžete jej použít jako kloktadlo. Nálev se dá také používat pro čištění a omývání citlivé pleti, které vadí chemické přípravky.

Listy

Listy se sbírají v letním období. Obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin (mírně jedovatý glykosid), samicin (druh antibiotik) a množství vápníku. Pokud si z nich uvaříte čaj, hodí se například na čištění krve a je mírně močopudný. Máte – li problém s klouby, přikládejte na ně rozemleté mladé listy.

Dobrým pomocníkem jsou i na zahradě. Máte na ní krtka, vyzkoušeli jste již všechno, ale nedaří se vám ho vyhnat? Zkuste mu rovnou do nory dát čerstvé bezové listí, jehož specifický zápach, posilněný procesem tlení, by měl nevítaného návštěvníka donutit k odchodu.

Plody

bez-2Plody dozrávají od srpna do poloviny listopadu. Mají černou lesklou barvu a obsahují glykosidy (deriváty sacharidů a energetická složka rostlin), karoten, organické kyseliny, vitamíny C, A, B a kyselinu pantotenovou (účastní se metabolismu živin v těle). Můžete je používat čerstvé nebo sušené. Dají se z nich připravit vína, likéry, marmelády, džemy, šťávy nebo povidla. Mají podobné účinky jako květy. Syrové nejsou vhodné pro lidi, protože obsahují sambunigrin, který se odbourává tepelnou úpravou.

Renata Bachtíková

Learn More →