Kuřecí maso je velmi oblíbenou surovinou v naší kuchyni. Oproti ostatním druhům masa nabízí skvělé dietetické vlastnosti, nižší energetickou hodnotu a malé množství tuku i cholesterolu. Najdeme v něm bílkoviny, které obsahují esenciální mastné aminokyseliny, minerály a vitamíny.
Jak na přípravu kuřecího masa
Ideální je, pokud se maso připravuji i s kůží. Pod ní se skrývá tuk, která dá jídlu chuť a maso je šťavnaté a nevysuší se.
Bylinkové máslo
Kuřecí maso skvěle dochutí bylinky s máslem. Můžete použít čerstvý tymián, rozmarýn nebo šalvěj, které jemně posekáte a smícháte s mírně změklým máslem. Vzniklou směs vetřete pod kůži. K bylinkám se hodí jablko nebo citron, jež napěchujete dovnitř kuřete,
Uzená paprika
Připravte si směs, na kterou budete potřebovat uzenou papriku, mletý kmín, sůl, mletý pepř, olivový, olej, šťávu z jednoho citronu a šalvěj. Tou pak kuře potřete a nechte péct.
Citron a bylinky
Do kuřete umístěte několik pokrájených stroužků česneku, dvě půlky citronu, několik větviček rozmarýnu, bazalky a oregana. Vnější část osolte, opepřete a potřete trochu olivového oleje.
Hořčice
Pokud chcete mít maso pikantní a s voňavou kůrčičkou, smíchejte bílé víno, olivový olej, prolisovaný česnek, sůl a dijonskou hořčici. Pokud přidáte trochu sojové omáčky a provensálské koření, bude chuť ještě pikantnější.
Víno, med a mandarinky
Připravte si směs z bílého vína, olivového oleje, medu a mandarinkové šťávy, kterou potřete kuře. Dovnitř kuřete ještě vložte několik stroužků česneku, dvě rozkrájené mandarinky a pár větviček rozmarýnu.
Vonné máslo
Rozmixujte koriandr, mátu, stroužek česneku, kousek čerstvého zázvoru a šťávu z jedné limetky. Ke směsi přidejte změklé máslo, trochu černého pepře a sůl. Vzniklou směs naneste na kuře.