Perníčky – pochoutka i dekorace v jednom

Kromě dárků a stromečku asi není nic tak úzce spojováno s Vánocemi, jako je pečení perníčků.

Ať už je pečete jako ozdobu, dárek nebo jako cukroví, vůně medu, anýzu a perníkového koření nádherně provoní nejen kuchyni, ale i celý dům. Patří k Vánocům stejně jako vůně jehličí a vanilky. Je to první znamení, že advent je již za dveřmi.

Příprava a zdobení

Příprava i zdobení zabere poměrně dost času, navíc se musí nechat „uležet“, aby byly měkké, proto se s pečením začíná někdy i měsíc dopředu. Pomocí dostupných vykrajovátek můžete spolu s dětmi připravit zoologickou zahradu, vozový park, perníkovou chaloupku nebo tradiční vánoční stromeček. Pokud chcete perníkové ozdoby zavěsit na stromeček, nezapomeňte před pečením vykrojit dírku pro nitku na zavěšení.

Výroba perníčků, ať už je použijete na zdobení stromečku, jako dárek, dekoraci na stůl nebo k jídlu, v sobě skrývá, především při zdobení, radost z tvoření. Mohou mít různé tvary, dají se zdobit barevnou cukrářskou polevou (můžete si ji vyrobit doma nebo koupit v každém obchodu s potravinami), „okrajkovat“ polevou bílou, dozdobit jedlými konfetami, napsat na ně vzkaz či přání. Fantazii se meze nekladou.  Osvědčené je zdobení bílkovou polevou (kterou můžeme též obarvit potravinářským barvivem), vyžaduje nápad a trochu zručnosti, avšak výsledek vždy stojí za to. Pokud nemáte nic, čím byste polevu nanášely, může vám pomoci svačinový sáček, u jehož jednoho rohu ustřihnete přibližně půl milimetru, čím menší otvor bude, tím lépe se vám bude na perníčky „malovat“. Na zdobení je potřeba více času a pevná ruka. Na dozdobení lze použít také marcipán, který zakoupíte v potravinářském obchodě či cukrářství. Hmota je bílá nebo již předem obarvená, záleží jen na vás, co využijete.

Tipy na zdobení

Pokud zdobíte bílkovou polevou, začíná se obrysovými konturami, teprve pak se přesuňte na vnitřní zdobení. Budete – li plnit větší plochy, poleva by měla být trochu řidší (můžete přidat několik kapek citronového koncentrátu), nanášejte seříznutým štětcem a nechte asi deset minut zaschnout. Poté můžete dozdobit třeba polevou barevnou.

Doma vyrobené perníčky jsou unikátem, který si nikde jinde nekoupíte.

Renata Bachtíková

Learn More →