Máte rádi zelený hrášek? Pro malé děti to bývá jedna z nejoblíbenějších zelenin. Konzumují jej ovšem s chutí i dospělí, a to na různé způsoby. Chutná syrový, ale také s rozpuštěným máslem, osolený a smíchaný s bramborovou kaší.
Historie hrášku
Hrášek je luštěnina pocházející ze západní Asie. Ve Švýcarsku se nalezly stopy hrášku poblíž pozůstatků obydlí, takže se usuzuje, že se v této oblasti nejspíš jedl již v době bronzové, tedy před více než pěti tisíci lety. Dále hrášek cestoval z Řecka do Indie, až se v sedmém století dostal do Číny. Zde získal pojmenování „ho tou“, neboli „cizí luštěnina“. Hrášek byl velmi oblíbenou potravinou ve středověké Evropě, díky snadnému pěstování, nízké ceně, výborné výživnosti a obsahu bílkovin.
Odrůdy
Zahradní hrášek má více než jeden tisíc odrůd, z nichž nejběžnější je zelený hrášek, který se obvykle prodává v mražené podobě v obchodech se zeleninou a v supermarketech. Některé odrůdy, jako je třeba mangetout, mají jedlé i lusky. Hrášek lze sehnat čerstvý v luscích, sušený (tedy hrách vcelku nebo půlený) a mražený. Dostupný je i hrášek v konzervě, který však potravinoví odborníci příliš nedoporučují. Jedním z důvodů mdlé zelené barvy je fakt, že zahříváním při sterilizaci se znehodnotí zdraví prospěšný chlorofyl, stejně jako většina dalších nutričních látek.