Obyčejný ocet, ale neobyčejný pomocník

Ocet je nejznámější dochucovadlo pokrmů. Ale také konzervant, díky němuž můžeme uchovávat určité potraviny tím, že je naložíme do octového nálevu.

Asi nejběžněji používaný je klasický ocet lihový, známé jsou ale i další, které naše jídlo dokážou dochutit.

Nejčastěji používané druhy octa

Kvasný lihový ocet
Získává se octovým kvašením destilovaného alkoholu vyráběného z žita, brambor nebo cukrové řepy. Jeho nejběžnější využití je k dochucování jídel nebo při konzervaci potravin. V domácnosti nám může pomoci odstranit vodní kámen či pachy a šmouhy.
Vinný ocet
Ten se získává z různých druhů vína, proto může být bílý, červený, růžový nebo sherry. Je ideální do salátů, omáček či marinád. Dokáže zahnat migrénu a bolest hlavy, umí bojovat proti plísním, zvláště účinný je při mykózách chodidel (3x denně potíráme chodidla neředěným vinným octem, necháme zaschnout, toto aplikujeme po dobu 20 dní). Pozor, pokud máte na nohou praskliny, nepoužívat.
Jablečný ocet
Připravuje se zkvašením jablečné šťávy.  Je vhodný při redukčních dietách, pomáhá proti bolestem v krku, při revmatismu, při žaludečních potížích, povzbuzuje činnost střev. Jeho chuť se výborně hodí k rybám, do omáček a ovocných salátů.
Použít ho můžeme také jako levný a biologický čisticí prostředek.
Balsamikový ocet
Vyrábí se z hroznového moštu, má hnědou barvu, zraje několik let v sudech, čím je starší, tím je lepší.
Má léčivé a regenerační účinky, stimuluje chuť k jídlu, uklidňuje, léčí nachlazení, působí preventivně proti nespavosti. Je vhodný jako ochucovadlo do salátů, dresinků, omáček a marinád.

Domácí bylinkové octy

Milovníci čerstvé zeleniny ocení jejich jedinečnou a s obyčejným octem nesrovnatelnou chuť

Jaký ocet použít?
Vhodný je vinný, pro svoji příjemnou chuť a vůni, ale nejlepší je asi jablečný, pro své chuťové vlastnosti a vysoce příznivý vliv na naše zdraví.
Bylinky a koření vhodné k přípravě bylinkového octa

K nejoblíbenějším patří bazalka, tymián, estragon, česnek. Použít však můžete také kopr, pažitku, oregano, celerovou a petrželovou nať, libeček, cibuli, majoránku, rozmarýn, kmín, nové koření, bobkový list, pepř, křen, chilli papričky, hřebíček či hořčičné semínko. Zvláštní chuť získáte přidáním pomerančové nebo citronové kůry.

Vybrané ingredience naložíme do octa a necháme asi 14 dnů až měsíc louhovat, ideální prostředí je tmavé a chladné. Po určené době směs přelijeme přes plátno do skleněné nádoby a uzavřeme. Uchováváme v chladu a temnu.

Tip: Navštivte náš magazín o zvířatech

Renata Bachtíková

Learn More →