„Zahřívací“ potraviny – ideální pro zimní období

Studené počasí nás přimělo přidat k oblečení další vrstvu a ze skříní vytáhnout teplejší kabáty a bundy. A co takhle zkusit správné jídlo, které naše tělo zahřeje?

Existuje totiž řada potravin, které mají „zahřívací“efekt a vůbec nemusí být ohřáté. Jejich princip spočívá v tom, že dokážou zrychlit metabolismus. Právě tyto potraviny bychom v zimním období měli zařadit do našeho jídelníčku. I naše babičky to věděly, jakmile nastala zima, v peci se peklo maso, nad ní se sušily bylinky na hřejivé čaje a léčivé odvary a na kamnech bublala polévka. Ochlazený organismus neumí správně spalovat tuky. Zkusme tedy vybírat potraviny, které nejen zahřejí, ale nenaruší třeba náš dietní plán.

Co začít konzumovat?

Už moje babička říkávala, že polévka je grunt. A něco na tom asi bude. Při nachlazení není nad poctivý slepičí vývar. Významným zdrojem energie a tepla pro naše tělo jsou bílkoviny, protože tělo má s jejich zpracováním více práce, tím pádem se víc zapotí. Proto bychom měli v zimě konzumovat více masa a do jídelníčku zařadit třeba i tučnější ryby. Nejste – li milovníci masa, zpestřete si jídelníček masovými náhražkami – seitan, šmakoun, klaso nebo tofu. Na trhu se objevují ve formě přírodní, uzené nebo marinované. Dobrým zdrojem bílkovin, i dalších tělu prospěšných látek, jsou luštěniny. Kromě klasických jídel z nich připravíme i dobrou pomazánku, na kterou se hodí třba cizrna nebo fazole. Do jídelníčku přidejte hodně zeleniny, exotiku si nechte spíš na zpestření a využijte hlavně našich zdrojů. Velké množství vitamínu C má například kysané zelí nebo křen. Zahřeje nás také kořenová zelenina, cibule, pórek nebo špenát. Dovážená či skleníková zelenina nás spíše ochladí a má v sobě méně vitamínů. Zkuste také ořechy, slunečnicová semínka nebo mák. „Zatopit“ si můžete i kořením, k dobrým zahřívačům patří skořice, zázvor, bazalka, hřebíček a samozřejmě koření pálivé (čím více pálí, tím více topí) – pepř, chilli, kurkuma, rozmarýna.

Každé pro má ale také své proti. Ne vždy jsou tyto potraviny (zejména koření) vhodné pro každého. Máte – li vysoký tlak, trpíte – li migrénami nebo nespavostí, je opatrnost na místě.

Renata Bachtíková

Learn More →