Blahodárných účinků šípku hojně využívali již naši předkové a i v současném lidovém léčitelství si tento drobný plod nachází své místo.
Co všechno obsahují šípky?
Kromě vitamínu C, který posílí naši imunitu, najdeme v šípku vitamín A, téměř všechny vitamíny skupiny B, minerální látky ( vápník, železo), třísloviny, které mají velmi pozitivní vliv na trávicí soustavu, a flavonoidy, které našemu tělu nabízejí antioxidační a protinádorové účinky.
Kromě výše jmenovaných účinků je konzumace šípkových produktů vhodná jako prevence proti vzniku aterosklerózy, zamezuje nevhodné srážlivosti krve nebo tvorbě zánětů. Čaj připravený z šípků má močopudné účinky a brání tvorbě kamenů. Jeho pravidelné popíjení omezuje únavu a snižuje vysoký cholesterol.
Mlsejte zdravě
Kromě čaje si z šípků můžete připravit domácí víno, marmeládu nebo povidla.
-
Šípková povidla
Suroviny pro přípravu:
- 1 kg zralých šípkových plodů
- 600 g cukru
- voda
Postup přípravy:
Zralé plody vsypte do hrnce a zalijte vodou. Její hladina by měla být 2 cm nad šípky. Šípky je potřeba uvařit do měkka. Následně je přepasírujte přes husté sítko. Do vzniklé hmoty vsypte cukr a vařte tak dlouhou dokud nezhoustne. Vzniklou směsí naplňte sklenice, které je potřeba ještě 10 minut sterilovat.
-
Marmeláda ze šípků a jablek
Suroviny pro přípravu:
- 1 kg šípků
- 1 litr vody
- 1 pomeranč
- 1 kg cukru
- 150 g pyré z jablek
- 1 lžička mleté skořice
- 5 g kyseliny citronové
Postup přípravy:
Očištěné a rozpůlené šípky zalijte vodou a vařte po dobu 15 minut. Vzniklou směs propasírujte, nejlépe přes plátno, přimíchejte pyré z jablek, kůru a šťávu z pomeranče a další přísady, kromě cukru a vše 10 minut povařte. Následně přisypejte cukru a počkejte do zhoustnutí. Směsí naplňte skleničky, které ještě zavařte při teplotě 80°C, po dobu 20 minut.