Skvělá povidla si můžete připravit i z šípků

Blahodárných účinků šípku hojně využívali již naši předkové a i v současném lidovém léčitelství si tento drobný plod nachází své místo.

Co všechno obsahují šípky?

Kromě vitamínu C, který posílí naši imunitu, najdeme v šípku vitamín A, téměř všechny vitamíny skupiny B, minerální látky ( vápník, železo), třísloviny, které mají velmi pozitivní vliv na trávicí soustavu, a flavonoidy, které našemu tělu nabízejí antioxidační a protinádorové účinky.

Kromě výše jmenovaných účinků je konzumace šípkových produktů vhodná jako prevence proti vzniku aterosklerózy, zamezuje nevhodné srážlivosti krve nebo tvorbě zánětů. Čaj připravený z šípků má močopudné účinky a brání tvorbě kamenů. Jeho pravidelné popíjení omezuje únavu a snižuje vysoký cholesterol.

Mlsejte zdravě

Kromě čaje si z šípků můžete připravit domácí víno, marmeládu nebo povidla.

  • Šípková povidla

Suroviny pro přípravu:

  • 1 kg zralých šípkových plodů
  • 600 g cukru
  • voda

Postup přípravy:

Zralé plody vsypte do hrnce a zalijte vodou. Její hladina by měla být 2 cm nad šípky. Šípky je potřeba uvařit do měkka. Následně je přepasírujte přes husté sítko. Do vzniklé hmoty vsypte cukr a vařte tak dlouhou dokud nezhoustne. Vzniklou směsí naplňte sklenice, které je potřeba ještě 10 minut sterilovat.

  • Marmeláda ze šípků a jablek

Suroviny pro přípravu:

  • 1 kg šípků
  • 1 litr vody
  • 1 pomeranč
  • 1 kg cukru
  • 150 g pyré z jablek
  • 1 lžička mleté skořice
  • 5 g kyseliny citronové

Postup přípravy:

Očištěné a rozpůlené šípky zalijte vodou a vařte po dobu 15 minut. Vzniklou směs propasírujte, nejlépe přes plátno, přimíchejte pyré z jablek, kůru a šťávu z pomeranče a další přísady, kromě cukru a vše 10 minut povařte. Následně přisypejte cukru a počkejte do zhoustnutí. Směsí naplňte skleničky, které ještě zavařte při teplotě 80°C, po dobu 20 minut.