Rybí specialita – pražma na grilu s olivovým olejem

Snad nejpopulárnější z ryb ve středomořských vodách, přesně tak by se dala označit pražma královská. Pojmenování není od věci, protože jde skutečně o maso vhodné i pro mlsný jazýček korunovaných hlav. Chutná, lehce stravitelná, stačí jen gril a olivový olej. Přesně tak, minimum podmínek pro úspěšný recept, to je výzva i pro začínající kuchaře nebo milovníky gastronomie, kteří si chtějí vykouzlit nějaké dobré jídlo i v domácích podmínkách, protože docházení do restaurací se přeci jen lehce prodraží, zvláště pokud se tímto stylem obědvá a večeří pravidelně…

Citron, bylinky a pepř aneb kouzlo středomořské

V dnešním receptu si tedy představíme originál z oblasti Mare Nostrum, podávat se totiž bude grilovaná pražma. K její přípravě bude třeba ještě hrubozrnná sůl s pepřem, citron, bylinky z domácí zahrady, kde dominantní bude petržel, rozmarýn a tymián, stejně jako olivový olej, který pak patří i jako nejzákladnější složka do marinády – ve spolupráci s česnekem se mu povede vykouzlit zajímavé chuťové prvky. Bylinky a rybí maso, to je už osvědčený evergreen, stačí jen vhodně nakombinovat vůně a uvidíte, že se hosté budou ještě delší dobu před servírováním hodně často vyptávat, kdy už bude konečně hotovo?

Pokud jde o samotný olivový olej, máte hned několik různých možností. Protože Andalusie a Istrie patří do stejné rodiny – prosluněná místa, kde je pohoda a klid by se dal doslova krájet, neuděláte chybu ani jednou ze dvou variant, které vám nyní předložíme. Olej Arbequina je pro rybí speciality velmi vhodný už jen proto, že sbírá medailové příčky na různých světových soutěžích a s aciditou jen 0,14 % se stává takřka rekordmanem. Šanci na vašem stole nepochybně zaslouží i Chiavalon Romano, který vynikne se zeleninovým salátem i rybou, voní po bazalce a rajčatech a obecně dobře ladí s jemnějšími jídly – právě takovými, jako je středomořská pražma.