Možná nyní někdo namítne, že sacharidy jsou pro naše tělo škodlivé. Není to až tak pravda. Záleží na jejich původu. Potraviny, které obsahují užitečné sacharidy, obsahují i další tělu prospěšné látky.
Sacharidy jsou vlastně složité škroby, jednoduché cukry a vláknina. Patří do důležité součásti zdravého životného stylu. Jsou jedním ze způsobů, díky kterému získává naše tělo energii. Mezi jejích další zdroje patří bílkoviny a tuky. Poskytují palivo a energii centrálnímu nervovému systému a pracujícím svalům. Brání tomu, aby byly využívány jako zdroj energie bílkoviny. Umožňují metabolismus tuků.
Potraviny bohaté na prospěšné sacharidy
Mezi bohaté zdroje užitečných sacharidů patří některé běžně dostupné potraviny. Patří mezi ně hnědá rýže, pohanka, fazole, čočka, quinoa, oves, celozrnná pšeničná mouka, brambory, banány nebo cizrna.
Hnědá rýže
Kromě sacharidů obsahuje hnědá rýže také rostlinné lignany, které nás mohou chránit proti srdečním obtížím. Také je bohatým zdrojem hořčíku, který má pozitivní vliv na zdraví srdce. Pravidelnou konzumací hnědé rýže můžete pomoci snížit vysokou hladinu cholesterolu a snižujete riziko vzniku cukrovky.
Pohanka
Mimo sacharidů poskytuje pohanka našemu tělu také bílkoviny. Užitečné jsou i aminokyseliny, které podporují energii, správný růst a syntézu svalů. Vláknina v pohance obsažená má pozitivní vliv na zdraví střev a celé trávicí soustavy. Také eliminuje vznik zácpy.
Brambory
Jsou dobrým zdrojem draslíku, což je minerál potřebný pro regulaci krevního tlaku. Nachází se v nich cholin, ten pomáhá udržovat strukturu buněčných membrán a při léčbě chronických zánětů.
Banány
Konzumují je sportovci při tréninku. Poskytují dostatečný zdroj energie. Vláknina v nich obsažená zlepšuje zdraví trávicí soustavy a eliminuje zácpu. Díky obsahu draslíku jsou užitečnou potravinou pro zdraví srdce.