Méně tradiční, ale zdravé rostlinky do našeho květináče

Přestože je zima, pěstitelská sezona nekončí, jen se přesouvá za okna a do krytých teras. I v květináči totiž můžeme pěstovat celou řadu zajímavých rostlin, které nám poskytnout i své léčivé vlastnosti.

Podívejte se, které pokojové rostliny nám v zimě pomůžou zvýšit naši imunitu.

Pětilistý ženšen

Na asijském kontinentu je tato rostlinka považována za elixír mládí, která podporuje i vitalitu. Patří do skupiny adaptogenů. Jsou to rostliny, které pomáhají zvyšovat odolnost organismu vůči stresu, který naší obranyschopnosti škodí. Podporuje imunitní systém a psychickou i fyzickou kondici, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi, podporuje regeneraci jater a ledvin a uvádí do rovnováhy trávicí systém.

Příprava nálevu:

využít můžeme čerstvé, ale i sušené lístky – 1 – 2 lžičky zalijeme šálkem vroucí vody a necháme louhovat 10 – 15 minut.

Užíváme 2 – 3x denně po dobu 3 – 4 týdnů. Pak následuje týdenní pauza.

Tuto bylinku můžeme kombinovat i s dalšími druhy – máta, zelený čaj.

Čerstvé výhonky lze, v malém množství, použít i do salátů.

Gotu kola

Tato rostlinka je ve své domovině – Asii, považována za elixír mládí, ale také za afrodiziakum. K léčebným účelům ji využívat i tradiční ajurvédská medicína. Podpoří návrat fyzických i psychických sil, zklidňuje záněty, podpoří krevní oběh, působí jako prevence proti usazování cholesterolu v cévách, může podpořit tvorbu kolagenu, díky čemuž pozitivně ovlivňuje i klouby. Podporuje schopnosti mentální – paměť a soustředění. Nálev lze použít k omývání pleti či jako regenerační obklady – urychluje hojení kůže, oděrek i popálenin.

Užívání – stejně jako pětilistý ženšen.

Citronová tráva – citronela

Je výjimečná díky své osvěžující vůni. Orientální kuchyně využívá dužnaté báze listů jako lahůdkovou zeleninu.

Ve své domovině – v Indii, se používá jako prostředek proti horečce. Má však pozitivní vliv i na trávení, zklidní podrážděné nervy a podpoří lepší soustředění.

Dlouhé zelené listy slouží pro výrobu čaje. Zdužnatělé cibulky jsou výborné do salátu. Lze je však i podusit nebo zapéci.

Renata Bachtíková

Learn More →