Většina z vás o této potravině slyšela, někteří ji možná i vyzkoušeli. Víte však, z čeho se vyrábí?
Tyto jemnozrnné kuličky jsou těstoviny vyrábějící se ze semoliny (druh tvrdé bílé pšenice). Jsou dodávány v průmyslově vyráběné instantní variantě, což jim vůbec neubírá na chuti ani výživnosti. Ruční výroba je totiž velice náročná. Vhodnější je kuskus celozrnný, který v sobě má celou řadu výživných látek.
Vliv na tělo
Kuskus obsahuje velké množství uhlohydrátů, vlákninu, bílkoviny, vitamíny (B, E), vápník, železo a fosfor. Můžeme jej řadit mezi dietní potraviny, neboť obsahuje jen malé množství tuku.
Všestrannost
Lze jej připravit jak ve variantě slané, tak i sladké. Dá se konzumovat jak teplý, tak studený. Uplatnění najde v pokrmech snídaňových, svačinách, hlavních chodech a dokonce i při výrobě dezertů. Ve slané variantě slouží často jako příloha, kterou můžeme nahradit rýži či jiné druhy těstovin. Může tvořit základ pro různé druhy salátů, které lze podávat jako lehký předkrm či jako zdravý a dietní oběd.
Typy: Kuskus s červenou řepou a baby špenátem, zeleninovým salátem trikolora, který můžete doplnit o kuřecí maso. Kuskus s uzenou makrelou či pečeným lososem je učiněná lahůdka. Jako snídaňový pokrm může být ve sladké variantě s ovocem.
Je libo slané či sladké?
Jablečný kuskus s ořechy
- 2 hrnky kuskusu zalijeme dvojnásobným množstvím jablečné šťávy, přikryjeme a necháme šťávu vsáknout
Vmícháme:
- 50 gramů nasekaných sušených švestek
- 50 gramů pokrájených sušených jablek
- ¼ lžičky mletého kardamonu
- hrst opražených a nasekaných ořechů
- 3 lžíce javorového sirupu (může být i med)
Kuskus s rajčaty a kozím sýrem
- 3 hrnky kuskusu zalijte dvojnásobným množstvím zeleninového vývaru, nechte vsáknout.
- 10 pokrájených cherry rajčátek
- nakrájená bazalka
- měkký kozí sýr
- trochu olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
Směs můžeme také lehce zapéct v troubě.
Lilek plněný kuskusem
- 2 rozpůlené a vydlabané lilky – posolíme, dužinu nakrájíme na kostičky a zakápneme citronem.
- Osmažíme cibulku s trochou česneku, přidáme vydlabanou dužinu a vše orestujeme (může být trochu slaniny či hub).
- Připravíme kuskus dle návodu a smícháme se směsí na pánvi.
- Plníme lilky a zapékáme v troubě asi 40 minut.
Kuskus je velmi vděčný pokrm, který by neměl chybět ve vašem jídelníčku, ať už se snažíte jíst zdravě či nikoliv. Pokud jste kuskus ještě neochutnali, určitě ho vyzkoušejte.