Středomořská strava vám pomůže zhubnout

Středomořská strava je skvělý způsob, který vás ochrání před srdečními chorobami, cukrovkou a obezitou. Obsahuje větší množství ovoce, celozrnných produktů, luštěnin, olivový olej a ryby. Je bohatá na antioxidanty a flavonoidy, které jsou spojovány s dlouhověkostí.

Náš současný životní styl hraje významnou roli při nárůstu obezity, kardiovaskulárních chorob, rakoviny a jiných onemocnění způsobených životním stylem. Středomořská strava podporuje ztrátu hmotnosti, pomáhá regulovat krevní tlak a snižuje hladinu tuků v krvi.

Se středomořskou stravou se můžeme setkat v jižní Itálii, Španělsku, Řecku, Ikarii, Sardinii, Francii, Portugalsku nebo Chorvatsku. Bylo zjištěno, že obezita a s ní spojená další onemocnění, se zde vyskytují v menší míře.

Které potraviny zařadit do našeho jídelníčku

Středomořská strava podporuje konzumaci přírodních a zdravých potravin.

  • Ovoce a obiloviny jsou skvělým zdrojem dietní vlákniny a pomáhají zlepšit trávení, pohyb střev, snižují hladinu LDL cholesterolu, regulují hladinu glukózy v krvi.
  • Jogurty a sýry jsou skvělým zdrojem vápníku a dobrých střevních bakterií.
  • Luštěniny jsou bohaté na vlákninu a bílkoviny.
  • Ořechy obsahují zdravé tuky.

Ze svého jídelníčku odstraňte všechny druhy zpracovaných a umělých potravin, které mají vysoký obsah sodíku, cukru a tuků.

Základní pokyny

  • Jezte rostlinné potraviny, jako je zelenina, ovoce, ořechy, luštěniny a celozrnné produkty.
  • Do jídelníčku zařaďte ryby a drůbež dvakrát týdně.
  • Červené maso konzumujte pouze 2-3 krát měsíčně.
  • Používejte bylinky a koření, aby vaše jídlo bylo chutné.
  • Používejte olivový olej místo rostlinného oleje, másla, sádla, margarínu atd.
  • Vyhněte se spotřebě zpracovaných potravin.
  • Sůl a cukr používejte v omezené míře.
  • Tělu dodávejte pravidelně odpovídající množství tekutin.

Renata Bachtíková

Learn More →