Středomořská strava je skvělý způsob, který vás ochrání před srdečními chorobami, cukrovkou a obezitou. Obsahuje větší množství ovoce, celozrnných produktů, luštěnin, olivový olej a ryby. Je bohatá na antioxidanty a flavonoidy, které jsou spojovány s dlouhověkostí.
Náš současný životní styl hraje významnou roli při nárůstu obezity, kardiovaskulárních chorob, rakoviny a jiných onemocnění způsobených životním stylem. Středomořská strava podporuje ztrátu hmotnosti, pomáhá regulovat krevní tlak a snižuje hladinu tuků v krvi.
Se středomořskou stravou se můžeme setkat v jižní Itálii, Španělsku, Řecku, Ikarii, Sardinii, Francii, Portugalsku nebo Chorvatsku. Bylo zjištěno, že obezita a s ní spojená další onemocnění, se zde vyskytují v menší míře.
Které potraviny zařadit do našeho jídelníčku
Středomořská strava podporuje konzumaci přírodních a zdravých potravin.
- Ovoce a obiloviny jsou skvělým zdrojem dietní vlákniny a pomáhají zlepšit trávení, pohyb střev, snižují hladinu LDL cholesterolu, regulují hladinu glukózy v krvi.
- Jogurty a sýry jsou skvělým zdrojem vápníku a dobrých střevních bakterií.
- Luštěniny jsou bohaté na vlákninu a bílkoviny.
- Ořechy obsahují zdravé tuky.
Ze svého jídelníčku odstraňte všechny druhy zpracovaných a umělých potravin, které mají vysoký obsah sodíku, cukru a tuků.
Základní pokyny
- Jezte rostlinné potraviny, jako je zelenina, ovoce, ořechy, luštěniny a celozrnné produkty.
- Do jídelníčku zařaďte ryby a drůbež dvakrát týdně.
- Červené maso konzumujte pouze 2-3 krát měsíčně.
- Používejte bylinky a koření, aby vaše jídlo bylo chutné.
- Používejte olivový olej místo rostlinného oleje, másla, sádla, margarínu atd.
- Vyhněte se spotřebě zpracovaných potravin.
- Sůl a cukr používejte v omezené míře.
- Tělu dodávejte pravidelně odpovídající množství tekutin.