Je obecně známo, že pro zlepšení zdraví jsou důležité tři faktory. Dostatek pohybu, nekouřit a jíst zdravě. Ke zdravé stravě patří i ořechy, jejichž význam není stále patřičně doceňován.
Přitom se ořechům říká vegetariánské maso, neboť jejich bílkoviny se zcela vyrovnají bílkovinám masa, mléka či vajec. Pro vysoký obsah vitamínů skupiny B a minerálních látek (hořčíku, vápníku a fosforu), se ořechům také říká potrava pro mozek. Proto jsou ořechy doporučovány zvláště pro duševně pracující, studenty a děti. Vysoký obsah síry zase podporuje látkovou výměnu a vylučování toxinů játry. Málokdo ví, že pojídání ořechů přispívá k hubnutí a má pozitivní vliv na zamezení vzniku různých metabolických chorob. Ořechy jsou tedy mimořádně výživnou a zdravou potravinou, idyž i pro ně platí, všeho s mírou.
Většina tuků v ořeších obsahuje vysoký podíl mono a poly nenasycených mastných kyselin, které jsou zdraví prospěšné a pouze malé množství nasycených kyselin podporujících tvorbu škodlivého cholesterolu.
Kromě užitečných tuků, bílkovin a vlákniny, obsahují ořechy i různé směsi minerálních látek a vitamínů. Většina druhů ořechů obsahuje vitamin E, který je účinným antioxidantem likvidujícím volné radikály. Významný je také obsah hořčíku, který má vliv na krevní tlak. Rovněž další složky, jako steroly, fotoestrogeny a jiné látky mají příznivý vliv na správnou srdeční činnost.
Podle nejnovějších poznatků mohou mít ořechy příznivý vliv na zánět cév, což je první příznak vzniku srdečních chorob. Ořechy obsahují vyšší množství argininu, který se podílí na tvorbě oxidů dusíku s příznivýjm vlivem na arterie a podporu krevního oběhu. Rovněž bylo zjištěno, že konzumace ořechů je spojena s nižším výskytem vzniku cukrovky 2. typu.
Množství zkonzumovaných ořechů, které může mít příznivý vliv na zdraví našeho těla, by se mělo rovnat asi jedné hrsti ořechů několikrát týdně. Jejich pojídání by však nemělo být jaksi navíc, neboť ořechy mají vysoký obsah energie. Proto by spíše měly nahradit nějakou méně zdravou potravinu. Zdravému účinku ořechů neprospívá jejich pražení, či jiná tepelná úprava. Měly by se konzumovat v syrovém, přírodním stavu.