Stévie je nejen přírodní sladidlo

Určitě jste již zaslechli nějakou tu zmínku o stévii jako o přírodním sladidle. Stévie však má i celou řadu pozitivních účinků na naše zdraví.

Boj proti civilizačním chorobám

Stévie je rostlinka, která je ceněná především díky vysoké sladivosti a lze ji tak využít jako náhradu cukru. Přestože je sladká, obsahuje jen velice malé množství kalorií, takže ji lze využít i při redukčních dietách.

Také pomáhá v boji proti vysokému tlaku. Výsledky jsou však dlouhodobou záležitostí. Pokud chcete předcházet výskytu srdečních a cévních potíží, využijte slazení stévií.

Díky stabilizaci glukózy podporuje správné fungování slinivky (žláza s vnitřní sekrecí a to především inzulínu).

Oblast péče o tělo

Málokdo ví, že stévie má i celou řadu výhod v oblasti péče o tělo a kosmetiky.

  • Pomoc v boji s lupy a akné

Díky velkému obsahu antibakteriálních, antimykotických a protizánětlivých látek může pomoci v boji proti lupům či s akné – postačí si na problematické místo přiložit čerstvé či navlhčené lístky. Stévii najdete i jako složku v některých přípravcích pro aknózní pleť.

  • Dutina ústní

Extrakt ze stévie lze používat i v péči o dutinu ústní. Najdeme jej v celé řadě ústních vod. Účinně bojuje proti zubnímu kazu a vzniku paradentózy a urychluje hojení poraněných dásní. Také pomáhá zmírňovat nepříjemný zápach z úst.

  • Redukce vrásek a kožních linek

Stévie obsahuje, kromě jiného, i kyselinu retinovou, která brání rozkladu kolagenu a elastinu. Díky tomu dochází k regulaci tvorby vrásek. Stévie má také schopnost snižovat tvorbu kožního mazu. Zkuste přidat několik kapek extraktu do denního krému.

  • Podpora při hubnutí

Díky nízkému obsahu kalorií je stévie zdravou přírodní alternativou běžných sladidel.

Domácí výluh a jeho využití

Jeho příprava je velice jednoduchá. Postačí vzít větší množství sušených listů (čím více, tím lépe), rozdrtit je v hmoždíři, zalít vroucí vodou či povařit a nechat několik hodin vylouhovat.

Vzniklý koncentrát uchovávejte v chladu. Lze jej použít na dochucování náplní, pudinků, ovocných salátů, sorbetů či domácích zmrzlin.

Renata Bachtíková

Learn More →