Určitě jste již zaslechli nějakou tu zmínku o stévii jako o přírodním sladidle. Stévie však má i celou řadu pozitivních účinků na naše zdraví.
Boj proti civilizačním chorobám
Stévie je rostlinka, která je ceněná především díky vysoké sladivosti a lze ji tak využít jako náhradu cukru. Přestože je sladká, obsahuje jen velice malé množství kalorií, takže ji lze využít i při redukčních dietách.
Také pomáhá v boji proti vysokému tlaku. Výsledky jsou však dlouhodobou záležitostí. Pokud chcete předcházet výskytu srdečních a cévních potíží, využijte slazení stévií.
Díky stabilizaci glukózy podporuje správné fungování slinivky (žláza s vnitřní sekrecí a to především inzulínu).
Oblast péče o tělo
Málokdo ví, že stévie má i celou řadu výhod v oblasti péče o tělo a kosmetiky.
-
Pomoc v boji s lupy a akné
Díky velkému obsahu antibakteriálních, antimykotických a protizánětlivých látek může pomoci v boji proti lupům či s akné – postačí si na problematické místo přiložit čerstvé či navlhčené lístky. Stévii najdete i jako složku v některých přípravcích pro aknózní pleť.
-
Dutina ústní
Extrakt ze stévie lze používat i v péči o dutinu ústní. Najdeme jej v celé řadě ústních vod. Účinně bojuje proti zubnímu kazu a vzniku paradentózy a urychluje hojení poraněných dásní. Také pomáhá zmírňovat nepříjemný zápach z úst.
-
Redukce vrásek a kožních linek
Stévie obsahuje, kromě jiného, i kyselinu retinovou, která brání rozkladu kolagenu a elastinu. Díky tomu dochází k regulaci tvorby vrásek. Stévie má také schopnost snižovat tvorbu kožního mazu. Zkuste přidat několik kapek extraktu do denního krému.
-
Podpora při hubnutí
Díky nízkému obsahu kalorií je stévie zdravou přírodní alternativou běžných sladidel.
Domácí výluh a jeho využití
Jeho příprava je velice jednoduchá. Postačí vzít větší množství sušených listů (čím více, tím lépe), rozdrtit je v hmoždíři, zalít vroucí vodou či povařit a nechat několik hodin vylouhovat.
Vzniklý koncentrát uchovávejte v chladu. Lze jej použít na dochucování náplní, pudinků, ovocných salátů, sorbetů či domácích zmrzlin.