Jak se správně stravovat v těhotenství?

Život se vám změní nejen po porodu, nýbrž už v těhotenství se s vámi dějí kouzla a čáry a procházíte změnami, kterým se musíte přizpůsobit. Řeč je například o úbytku nezbytného vápníku, který vám děťátko bere, čímž nenavratitelně ovlivňuje vaše zdraví. Poznáte to především u zubaře…

V žádném případě však nejde o to, že vybílíte lékárnu, vhodnější s ohledem na vaše těhotenství než pilule, je si vitamíny připravit výběrem těch správných potravin. Zdravá strava by přitom nejen v těhotenství měla spočívat v přijímání pestré a vyvážené stravy, a to v menších dávkách 5-6x denně. Za změnu chutí i pocitu nasycení nebo hladu, přitom může tlak dělohy na játra a žaludek. Těhulky tak v průměru celého těhotenství přiberou asi 12,5 kg.

 

pregnancVáhový přírůstek:

  • Plod = 3,4 kg
  • Tuková tkáň matky = 3,345 kg
  • Objem vody v těle = 1,48 kg
  • Krevní objem = 1,45 kg
  • Děloha = 970 g
  • Plodová tekutina = 800 g
  • Placenta = 650 g
  • Prsní tkáň = 405 g

 

Na jaké vitamíny v těhotenství tedy myslet?

  • Energie a bílkoviny

Bílkoviny mají vliv na délku miminka, kdy se od 2. trimestru (ten začíná ukončením 13. týdne a končí ve 26. týdnu) zvyšuje příjem o 200 kilokalorií. Zvýšení dávky bílkovin pak činí 70 – 100 gramů denně.

  • Esenciální mastné kyseliny – tuky jsou důležité pro vývoj mozku, kognitivní funkce – inteligence a zraku. Zajímat by se o ně měly rovněž veganky. EMK naleznete v rostlinném a rybím oleji, v listové zelenině, ve žloutku, v netučném mase a v tučných rybách.
  • Kyselina listová

Tu musí znát už každá žena, která se svému gynekologovi svěřila s přáním otěhotnět, a pak také každá těhotná žena, která má kyselinu listovou povolenou polykat ve formě pilulek. Kyselina listová je důležitá pro dělení buněk a ženy, které disponují jejím nedostatkem, trpí častými potraty, zpomaleným růstem plodu nebo předčasnými porody. Doporučená dávka je 400 mikrogramů denně, KL naleznete v košťálové, listové a kořenové zelenině, v jižním ovoci, dále jsou to ořechy, semena, luštěniny, obiloviny, droždí, játra a vnitřnosti (ovšem o konzumování jater v požehnaném stavu se vedou diskuze, játra totiž obsahují veškeré odpady stravy organismu).

  • Vápník je důležitý pro kosti a svaly, pro přípravu matky na laktaci. Pokud jej má těhulka v těle nedostatek, plod si vápník bere na úkor matky z kostí, což nepříznivě ovlivňuje zdraví ženy, zejména v pozdějších letech. DDD je 1200 miligramů a jeho zdroji jsou samozřejmě mléčné výrobky, acidofilní mléko, tvrdé sýry, sardinky, mák a pitná voda.
  • Vitamín B12 je především nezbytný u veganek a vegetariánek. DDD jsou 2,4 mikrogramy a v potravinách jej naleznete v mléku, vejcích, sýrech, v masu a ve vnitřnostech.
  • Vitamín D při svém nedostatku způsobuje deformaci pánve matky a nízkou porodní váhu dítěte. Významný je tedy pro uchování silných kostí. Tyto problémy však čekají pouze ženy, které netráví svůj pobyt na slunci.
  • Zinek je zase potřebný zejména u vegetariánek a veganek. Jeho nedostatek způsobuje retardaci plodu nebo zarudnutí kůže miminka (zejména na obličeji a genitáliích). DDD je 7-13 miligramů a je k dispozici v mořských rybách a v plodech moře.
  • Železo

Každá žena je v těhotenství vyšetřována na množství hemoglobinu. Pokud je nižší než 110 g/litr, je nutná suplementace. V opačném případě dochází k nedonošení plodu, k předčasnému porodu nebo k nízké porodní váze. DDD železa je 16-20 miligramů, obsažen je v živočišných potravinách, kde je přítomná krev (červené maso, jelita, tlačenky apod.). Pro lepší vstřebávání je také důležitá dostatečná kyselost žaludku.
 

pregnantt

Rozhodně se vyhněte:

  • Kofeinu (káva, kolové nápoje, čokoláda)
  • Alkoholu
  • Některým bylinkovým čajům (viz příbalový leták)
  • Potravinám s plísní, včetně té ušlechtilé (hermelín, niva) – ty totiž podporují rozvoj kvasinek a mykóz
  • Syrovému masu (žáden tataráček, sushi) nebo steakům (žádné medium)
  • Syrovým vejcím
  • Kouření

 

Zkuste:

  • Snídaně: 200 ml 1,5% kravského mléka, 2 rohlíky, máslo, 30% máslový sýr, rajče
  • Svačina: 2 banány
  • Oběd: 200 ml nudlové polévky s drůbky, 125 g hovězí rolády, 250 g vařených brambor, 100 g vařené brokolice, jahodový koktail (100 g mléka a 100 g jahod)
  • Svačina: 1 plátek bábovky s ořechy, 250 g broskvového nektaru
  • Večeře: 2 krajíce celozrnného chleba, sardinky v oleji, zelená paprika, čaj s citrónem a 2 kostkami cukru

 

Zuzana Shilla N.

Learn More →