Život se vám změní nejen po porodu, nýbrž už v těhotenství se s vámi dějí kouzla a čáry a procházíte změnami, kterým se musíte přizpůsobit. Řeč je například o úbytku nezbytného vápníku, který vám děťátko bere, čímž nenavratitelně ovlivňuje vaše zdraví. Poznáte to především u zubaře…
V žádném případě však nejde o to, že vybílíte lékárnu, vhodnější s ohledem na vaše těhotenství než pilule, je si vitamíny připravit výběrem těch správných potravin. Zdravá strava by přitom nejen v těhotenství měla spočívat v přijímání pestré a vyvážené stravy, a to v menších dávkách 5-6x denně. Za změnu chutí i pocitu nasycení nebo hladu, přitom může tlak dělohy na játra a žaludek. Těhulky tak v průměru celého těhotenství přiberou asi 12,5 kg.
- Plod = 3,4 kg
- Tuková tkáň matky = 3,345 kg
- Objem vody v těle = 1,48 kg
- Krevní objem = 1,45 kg
- Děloha = 970 g
- Plodová tekutina = 800 g
- Placenta = 650 g
- Prsní tkáň = 405 g
Na jaké vitamíny v těhotenství tedy myslet?
- Energie a bílkoviny
Bílkoviny mají vliv na délku miminka, kdy se od 2. trimestru (ten začíná ukončením 13. týdne a končí ve 26. týdnu) zvyšuje příjem o 200 kilokalorií. Zvýšení dávky bílkovin pak činí 70 – 100 gramů denně.
- Esenciální mastné kyseliny – tuky jsou důležité pro vývoj mozku, kognitivní funkce – inteligence a zraku. Zajímat by se o ně měly rovněž veganky. EMK naleznete v rostlinném a rybím oleji, v listové zelenině, ve žloutku, v netučném mase a v tučných rybách.
- Kyselina listová
Tu musí znát už každá žena, která se svému gynekologovi svěřila s přáním otěhotnět, a pak také každá těhotná žena, která má kyselinu listovou povolenou polykat ve formě pilulek. Kyselina listová je důležitá pro dělení buněk a ženy, které disponují jejím nedostatkem, trpí častými potraty, zpomaleným růstem plodu nebo předčasnými porody. Doporučená dávka je 400 mikrogramů denně, KL naleznete v košťálové, listové a kořenové zelenině, v jižním ovoci, dále jsou to ořechy, semena, luštěniny, obiloviny, droždí, játra a vnitřnosti (ovšem o konzumování jater v požehnaném stavu se vedou diskuze, játra totiž obsahují veškeré odpady stravy organismu).
- Vápník je důležitý pro kosti a svaly, pro přípravu matky na laktaci. Pokud jej má těhulka v těle nedostatek, plod si vápník bere na úkor matky z kostí, což nepříznivě ovlivňuje zdraví ženy, zejména v pozdějších letech. DDD je 1200 miligramů a jeho zdroji jsou samozřejmě mléčné výrobky, acidofilní mléko, tvrdé sýry, sardinky, mák a pitná voda.
- Vitamín B12 je především nezbytný u veganek a vegetariánek. DDD jsou 2,4 mikrogramy a v potravinách jej naleznete v mléku, vejcích, sýrech, v masu a ve vnitřnostech.
- Vitamín D při svém nedostatku způsobuje deformaci pánve matky a nízkou porodní váhu dítěte. Významný je tedy pro uchování silných kostí. Tyto problémy však čekají pouze ženy, které netráví svůj pobyt na slunci.
- Zinek je zase potřebný zejména u vegetariánek a veganek. Jeho nedostatek způsobuje retardaci plodu nebo zarudnutí kůže miminka (zejména na obličeji a genitáliích). DDD je 7-13 miligramů a je k dispozici v mořských rybách a v plodech moře.
- Železo
Každá žena je v těhotenství vyšetřována na množství hemoglobinu. Pokud je nižší než 110 g/litr, je nutná suplementace. V opačném případě dochází k nedonošení plodu, k předčasnému porodu nebo k nízké porodní váze. DDD železa je 16-20 miligramů, obsažen je v živočišných potravinách, kde je přítomná krev (červené maso, jelita, tlačenky apod.). Pro lepší vstřebávání je také důležitá dostatečná kyselost žaludku.
Rozhodně se vyhněte:
- Kofeinu (káva, kolové nápoje, čokoláda)
- Alkoholu
- Některým bylinkovým čajům (viz příbalový leták)
- Potravinám s plísní, včetně té ušlechtilé (hermelín, niva) – ty totiž podporují rozvoj kvasinek a mykóz
- Syrovému masu (žáden tataráček, sushi) nebo steakům (žádné medium)
- Syrovým vejcím
- Kouření
Zkuste:
- Snídaně: 200 ml 1,5% kravského mléka, 2 rohlíky, máslo, 30% máslový sýr, rajče
- Svačina: 2 banány
- Oběd: 200 ml nudlové polévky s drůbky, 125 g hovězí rolády, 250 g vařených brambor, 100 g vařené brokolice, jahodový koktail (100 g mléka a 100 g jahod)
- Svačina: 1 plátek bábovky s ořechy, 250 g broskvového nektaru
- Večeře: 2 krajíce celozrnného chleba, sardinky v oleji, zelená paprika, čaj s citrónem a 2 kostkami cukru