Lidský organismus prochází různými etapami svého vývoje a každá z nich klade určité nároky na správnou stravu.
V pozdním věku dochází k úbytku svalové hmoty, pomalu klesá chuť na jídlo – to způsobuje především degenerace chuťových a čichových buněk. Pomalu se přidružují i potíže s kousáním či polykáním. Ke změnám dochází i v zažívacím traktu. Pokud se přidruží některé zdravotní potíže, dochází i k velkému úbytku vitamínu a tím pádem se snižuje i odolnost organismu.
Zdravotní stav a kondice závisí na příjmu důležitých látek a živin.
Na co tedy pamatovat?
-
Dostatečný příjem tekutin
Velice důležitý je pravidelný pitný režim. Tekutiny totiž odpovídají za přepravu živin k orgánům. Také podporují dobrý krevní oběh, činnost mozku a dobré trávení.
Ideálními nápoji jsou čistá voda či bylinkové čaje (lapacho, kopřiva, zelený čaj, rooibos).
Svalovou hmotu a imunitní systém podpoří pravidelný přísun několika porcí bílkovin v malých denních dávkách. Do jídelníčku je ideální zařadit pravidelně rybí a bílé kuřecí maso, mléčné výrobky s bakteriemi pro správné zažívání, luštěniny, vejce, ořechy a semínka.
-
Vhodné tuky
A to především zdroje omega – 3 mastných kyselin, které jsou zodpovědné za zdraví srdce a celé oběhové soustavy a také soustavy nervové. Také mají protinádorové účinky. Mezi ně patří kvalitní rostlinné oleje lisované za studena (řepkový, sezamový, olivový, dýňový, lněný).
-
Dostatečný přísun vápníku
Nejsou to však len mléčné výrobky, ty by se měly naopak omezit, neboť zatěžují ledviny.
Mezi důležité zdroje tohoto minerálu patří listová zelenina. Sezamové semínk, ořechy, brokolice, celozrnné obiloviny nebo luštěniny.
-
Uhlohydráty a vláknina
Starší lidé by měli omezit konzumaci bílé mouky, bílého cukru a produktů z nich. Podporují totiž řídnutí kostí, snižují hladinu vitamínů a minerálů a zatěžují slinivku.
Nejvíce uhlohydrátů najdeme v celozrnném pečivu, obilovinách (pohanka, oves, jáhly, kuskus či bulgur).
Tepelné pokrmy obohacené o trávicí bylinky pomáhají podpořit oslabenou trávicí soustavu.
Vitalitu těla podpoří luštěninové polévky se zeleninou, dušená zelenina v obilném rizotu či ovocné a zeleninové saláty.