Vyšší nebo vysoká hladina cholesterolu patří mezi závažné hrozby současné moderní doby. Tato zdravotní komplikace představuje jeden z hlavních faktorů zvýšeného rizika vzniku srdečních obtíží. Zdravou hladinu cholesterolu mohou pomoci udržet některé potraviny.
Které potraviny zařadit do jídelníčku?
Avokádo – obsahuje větší množství kyseliny olejové, která je skvělým zdrojem zdravých mononenasycených mastných kyselin prospěšných pro srdce. Kromě toho obsahuje rostlinný tuk beta-sitosterol, který pomáhá snižovat množství cholesterolu absorbovaného z potravy.
Olivový olej- je nabitý mononenasycenými mastnými kyselinami, které jsou příznivé pro srdce, snižují vysokou hladinu škodlivého cholesterolu a pomáhají jej udržovat v přiměřeném množství.
Tučné ryby – mezi ty patří losos, tuňák, sardinky, makrely či sledi. Jsou nejen vynikajícím zdrojem bílkovin, ale také omega-3 mastných kyselin. Ty pomáhají snižovat hladinu triglyceridů. Také předcházejí srdečním chorobám.
Lněné semínko, lněný olej – jsou bohaté na alfa-linolenové polynenasycené tuky, které udržují zdravou hladinu cholesterolu a eliminují výskyt srdečních chorob.
Ořechy – jsou dobrým zdrojem rostlinných sterolů a tuků, pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu. Kromě toho poskytují vlákninu, fytonutrienty, antioxidanty, vitamín E a selen.
Luštěniny – jsou skvělým zdrojem rozpustné vlákniny, bílkovin a mají nízký obsah tuků. Obsahují lecitin. Ten pomáhá snižovat vysokou hladinu škodlivého cholesterolu.
Jablka – obsahují větší množství pektinu, rozpustnou vlákninu a antioxidanty. Pomáhají snižovat vysokou hladinu cholesterolu.
Zelená listová zelenina – především se jedná o špenát, kapustu, mangold nebo zelí. Tyto druhy obsahují vlákninu, lutein a antioxidanty, které mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Také brání srážení krve a v neposlední řadě pomáhají snižovat vysokou hladinu škodlivého cholesterolu.