Jáhlová kaše

Jáhlová kaše je nenáročným a velmi chutným jídlem, které si lze připravit za méně než 20 minut. Kromě snadné přípravy dokáže kaše odměnit skvělou chutí, nízkou cenou a také obsahem celé řady řady vitamínů, minerálů a vlákniny.

Suroviny:

• 50-100g jáhlů

• Mléko

• Voda

• 2-3 lžíce cukru

• Špetka skořice

• Ovoce dle chuti

• 3 lžíce másla

Postup:

Nejprve umístěte jáhly do hrnce a třikrát je propláchněte vodou tak, abyste proprali případné nečistoty, následně vodu slijte. V této fázi si můžete vybrat, jestli budete jáhly vařit ve vodě nebo v mléce, obě varianty mají skvělou chuť.

Jáhlová kaše 2Jáhly zalijte vodou tak, aby jí bylo v hrnci zhruba 2-3x více než samotných jáhel. Do vody přidejte 2-3 lžíce másla. Zapněte sporák a uveďte jáhly do varu. Vařte je zhruba 15 minut, do doby, než budou měkké. Nezapomeňte na občasné míchání, jáhly jsou husté a snadno se připálí na dno hrnce. Když jsou jáhly hotové, tak je servírujte na mělké talíře podle porcí.

Jedná se o syté a nízkokalorické jídlo. Po naservírování kaši ozdobte, výbornou možností je posypání skořicí, kakaem nebo cukrem, a ozdobení ovocem.

Jáhlová kaše 3Cukr lze přidat i během samotného vaření. Pokud má být recept skutečně dietní, tak jáhly vařte jen ve vodě a na konci kaši ozdobte jen skořicí a také ovocem. Kaše je připravená k jídlu.

Její využití může být i jako příloha k masu, snídaně, svačina a ve sladkém provedení jako drobný dezert po jídle. Jáhly jsou často zapomínanou surovinou, jsou však velmi zdravé a tělu dodají potřebné živiny.