Sekaná z pekáčku trochu jiným způsobem

Nebojte se mleté maso nahrazovat ničím jiným nebudeme, to je právě na sekané to úžasné. Milovníci masa by se bez něj stejně neobešli.

Akorát vyměníme hovězí a vepřové maso za jemnější a křehčí krůtí maso. Chuť je osvědčená, maso šťavnaté. Nechoďme kolem horké kaše a přistupme k tomuto exkluzivnímu receptu, který pěkně rozproudí naše chuťové pohárky.

Počet porcí: 4 – 6

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: 2

Pro děti: ano

meatloaf

Budete potřebovat:

1 kg krůtího mletého masa

50 gramů špeku (kdo nemá rád tak slaninu)

dvě housky, strouhanka

2 – 3 vejce

50 – 100 ml mléka

1 středně velkou cibuli

4 – 6 stroužků česneku

sůl, pepř, majoránka, provensálské koření nebo italské bylinky podle chuti

petrželka na ozdobu

Příloha: brambory nebo bramborová kaše, pyré

images (5)

Postup:

U této sekané nám nejde o tvar a tím si získává popularitu u mnoha hospodyněk. Kdo ještě nedělal klasickou sekanou, je tento recept nenáročným začátkem. „Upatlat“ hmotu a dát ji zapéct je jednoduché. Také fakt, že nám sekaná praskne, není důvodem se znepokojovat. Tím, že je tato hmota po celém obvodu pekáčku, její povrch může být nerovnoměrný s menšími propečenými prasklinkami.

  1. Mleté maso si přendáme do mísy, ale pokud máme dostatečně vysoký vymazaný pekáč tukem, tak klidně hned sem. Maso smícháme se solí, pepřem, česnekem, kořením a nakrájenými kousíčky špeku či slaniny.
  2. Žloutky si rozkvrdláme zvlášť a jemně vlijeme do směsi s houskou a řádně promícháme.
  3. Přidáme k masu a vytvoříme kompaktní hmotu, kterou opatrně přeneseme nebo urovnáme do pekáčku.
  4. Vršek směsi jemně poprášíme strouhankou a dáme zapéct na 180 stupňů na 1 – 1,5 hodiny v zakrytém pekáčku. Posledních 15 minut sekanou odkryjeme a necháme na ní vytvořit křupavou krustičku ze strouhanky (můžeme zvýšit na 220 stupňů, jak máte rádi vypečenou). V průběhu podléváme šťávou z výpeku. Špek nebo slanina dodají sekané vláčnost a také aroma.
  5. Nejlépe chutná s brambory a tatarskou omáčkou nebo s kaší či pyré. Přejeme vám dobrou chuť.

Renata Horáková

Learn More →