Dejte si ovoce a podpořte tak svoje tělo

Stačí vyběhnout na zahradu nebo na procházku do lesů či luk. Tam všude najdete plody plné zdraví. A právě nyní je ten pravý čas je utrhnout. Nejen že si pochutnáte, ale v mnoha případech vás zbaví potíží stejně dobře jako léky a bez vedlejších účinků.

Zlepšují trávení i náladu

Je to malá kulatá lékárnička nabízející léky snad na všechny neduhy. JABLKA regulují zažívání, posilují imunitu, dodávají energii, zbavují tělo škodlivin a toxinů, léčí infekce, zlepšují náladu a dokonce i omlazují. Obsahují velmi málo energie, ale velké množství vody, proto jsou ideální jako doplněk při redukční dietě.

Zpevňují cévy

Za léčivým účinkem OSTRUŽIN stojí především bioflavonoidy, látky, které chrání buňky před účinky volných radikálů. Zlepšují průtok krve, posilují a regenerují stěny cév. Léčivé účinky mají také listy ostružiníku. Čaj z nich má protizánětlivé účinky. Popíjet ho je vhodné při chřipce, kašli, rýmě či nachlazení.

Pomáhají proti zácpě

A to nejlépe sušené. Sušené plody ŠVESTEK obsahují látky přispívající k tvorbě endorfinů. Zmírňují stres, zlepšují paměť a zvyšují mužskou potenci.

Posilují nervy

Velké množství beta-karotenu v MERUŇKÁCH brání poškození buněk volnými radikály. Podporují obranyschopnost, zlepšují zrak, pozitivně ovlivňují celý nervový systém. Chrání i plíce, takže by je měli jíst hlavně kuřáci. Konzumovat je můžeme čerstvé ale i zavařené.

Zlepšují pleť a chrání srdce

Pleť jako BROSKVIČKA. Tyto plody ukrývají skutečný elixír mládí – karoteny, vitamín C, xantofyly (chrání pokožku před sluncem). Složení broskví je ideální pro srdce. Vitamíny A, C, E jsou obsaženy ve vyváženém poměru a chrání arteriální stěnu. Vitamíny skupiny B jsou potřebné pro činnost srdečního svalu.

Chrání před šeroslepostí

Kdo má problémy s očima, pro toho jsou MALINY jako stvořené. Je v nich velké množství rutinu, který zpevňuje oční cévky. Vitamín A podporuje ostrost vidění a pomáhá proti šerosleposti. Malinová šťáva je vhodná při horečce nebo onemocnění žlučníku.

Zásobují tělo vápníkem a jodem

Skvělým zdrojem vápníku jsou TŘEŠNĚ a VIŠNĚ, jsou proto vhodným ovocem hlavně pro revmatiky. Mají projímavý účinek. Obsahují velké množství jodu, proto jsou vhodné pro nemocné se štítnou žlázou.

Snižují cukr a cholesterol

BORŮVKY jsou jako velká přírodní lékárna. Zlepšují zrak, snižují špatný cholesterol, chrání před stařeckou demencí, třísloviny v nich obsažené, pomáhají při průjmech i jiných střevních onemocnění, napomáhají i při odvodňování. Čaj z listů reguluje krevní cukr, odvar dezinfikuje.

Renata Bachtíková

Learn More →