Chcete se zbavit závislosti na cukru? Podívejte se na tyto tipy

Všichni víme, že nadměrná konzumace cukru škodí našemu zdraví. Není příčinou pouze tloustnutí. Ale vytváří se také inzulínová rezistence, mohou se objevovat migrény, zubní kazy a dokonce i cukrovka či rakovina. Kromě toho způsobuje příjem cukru závislost.

Tělo však určité množství cukru potřebuje, ale pouze v přirozené podobě, tedy především z ovoce. V současné době se však cukr přidává jako skrytá přísada do celé řady potravin zpracovávaných průmyslově.

Pokud se chcete zbavit závislosti na cukru, v žádném případě jej nenahrazujte „zdravými alternativami“, ale rovnou jej z jídelníčku vyřaďte.

Dejte si pozor na potraviny způsobující rychlý vzestup a pád glukózy. Patří mezi ně bílé pečivo, polotovary, slazené nápoje, ochucené jogurty, mražené polotovary či alkohol.

Vhodné nejsou ani uzeniny, med, datlový nebo javorový sirup, velké množství ovocného smoothie (nahraďte jej zeleninovou variantou) či přeslazené snídaňové cereálie.

Vhodné potraviny

Mezi vhodné potraviny patří čistý bílý jogurt, neochucené tvarohy či ovesné vločky. Z pečiva pak vybírejte celozrnné či kváskové kousky. Zapomínat však nesmíme ani na pravidelný pitný režim – čistá voda nebo bylinkové čaje neslazené.

Pozor na maskovaný cukr na etiketě výrobku

Na etiketě se nemusí objevovat přímo název cukr, ale i za těmito pojmy se cukr skrývá – glukóza, glukózový sirup, fruktóza, fruktózový sirup, kukuřičný sirup, sladový sirup, dextróza, latóza, sacharóza, melasa, nerafinovaný cukr, slad nebo hnědý cukr.

Dá se chutím na sladké předcházet?

Prevence je vždy ideální řešení. Jak tedy chutím na sladké předcházet?

Nejprve je potřeba si sestavit vyvážený jídelníček s velkým obsahem bílkovin a zdravých tuků. Je potřeba omezit stres a dopřávat si dostatek kvalitního spánku. Jak již bylo řečeno výše, kontrolujte složení potravin na etiketách. Nekupujte zbytečně sladkosti. Jestliže vás přepadne chuť na sladké, kupte si kvalitní hořkou čokoládu nebo si dejte kousek ovoce. Pokud se rozhodnete snižovat příjem cukru, dělejte to postupně, nikoli naráz. Tělo si na tuto skutečnost musí zvyknout. Dobrý je i pravidelný pohyb.