Proč je velice důležité jako aktivní sportovec věnovat pozor suplementaci?

Suplementace je věc, na kterou je nahlíženo z mnoha úhlů pohledu. Většinou se jedná o velice osobní pocity a dojmy, které často mohou být velice rozdílné. Ať tak či onak, je důležitou skutečností fakt, že je dnes pro sportovce suplementace naprostou povinností.

Mnozí by přitom mohli namítat, že dříve to šlo i bez toho. To je sice pravda, ale drtivá většina sportovních odvětví v minulosti nevyžadovala ani zdaleka takové fyzické vytížení a schopnosti, jako je to v případě dnešních moderních sportů. Z mnoha důvodů je tak suplementace pro sportovce naprosto zásadní.

Udržení hladiny vitamínů

Pochopitelně je nejdůležitější stavět naši přirozenou stravu tak, abychom v ní měli obsaženy veškeré potřebné vitamíny. Měli bychom tak v pestré stravě mít zeleninu, ovoce, různé druhy mas i sytých příloh a mnohé další. To ale nemění fakt, že aktivní sportovec dokáže při výkonu vypotit mnohem více vitamínů, než zároveň dokáže přijmout. Přitom jsou vitamíny pro sportovce naprostou samozřejmostí, protože ovlivňují celou řadu funkčních i regeneračních aktivit těla. Proto bychom nikdy neměli podceňovat úroveň vitamínů v lidském těle.

Rychlá regenerace zajistí větší odolnost

S vysokým vytížením sportovců souvisí i fakt, že dostává často pěkně na frak jejich regenerace. Čím těžší výkon většina z nás podá, tím obtížnější je pro tělo nastartovat všechny regenerační prostředky. Pomoci nám přitom mohou suplementy, jako je BCAA nápoj. BCAA je označení pro aminokyseliny, které si vyrábí naše tělo přirozeně nebo je přijímáme ve stravě. Stejně tak jako u vitamínů, nemusí to ale stačit na vyvážení extrémního vytížení sportovním výkonem.

Nápoje pro podporu zdravého výkonu

Mnohem častěji než všechny tyto suplementy, ale používají sportovci na různých výkonnostních úrovních spíše takové věci, jako jsou isotonické nebo hypotonické nápoje. Jedná se o nápoje, které dokáží podpořit zdravou funkci organismu přirozenými vitamíny, kofeinem a podobnými látkami. Takové výživové doplňky pro sportovce jsou přitom extrémně důležité především proto, že již při výkonu fungují jako prevence ztráty důležitých látek a vitamínů z lidského těla.