Vaginální suchost není jen příznakem menopauzy

Ačkoliv postihuje vaginální suchost z velké části ženy po 45 roku životu, nevyhýbá se tento nepříjemný problém ani mladším ženám a není to nic ojedinělého. Bohužel, stále mnoho žen se stydí o svých intimních problémech mluvit, raději je žádným způsobem neřeší a tiše trpí. Suchost poševní sliznice nepatří mezi závažná onemocnění, ovšem dovede pěkně potrápit svými nepříjemnými příznaky.

Vaginální suchost má mnohem více příznaků

Ženy, které vaginální suchost nikdy nepoznaly, si možná řeknou, že to nemůže tolik nepříjemné. Suchost poševní sliznice však doprovází i další nepříjemné příznaky – neodbytné svědění nebo nepříjemné pálení, zvýšená citlivost pochvy, podráždění a bolest v poševní oblasti, zejména při pohlavním styku.

Příčiny vzniku vaginální suchosti

Vaginální suchost je jedním z běžných příznaků menopauzy. Při menopauze klesne produkce hormonů (především estrogenu) v těle a důsledkem toho, sliznice vysychá. V pochvě je stále méně vaginálního sekretu a sliznice se začne s postupujícím věkem ztenčovat.

Mladší ženy postihuje vaginální suchost v důsledku závažnějšího onemocnění nebo operací – po operaci dělohy nebo vaječníků, chemoterapie či jako vedlejší účinek užívaní léků při cukrovce, depresím nebo endometriózy. Hormonální antikoncepce, těhotenství a kojení se také mohou stát příčinou vaginální suchosti.

Jak se poševní suchosti zbavit?

Ať už trápí ženu poševní suchost z jakéhokoliv důvodu, existují účinné způsoby, jak se jí zbavit. Jedním z nich jsou hormonální čípky nebo vaginální krémy, které ženám předepíše jejich gynekolog.

Mnoho žen však hormony užívat nemůže nebo nechce, proto mohou používat volně prodejné gely a krémy, které hormony neobsahují. Pokud je žena používá pravidelně i jako prevenci, může se vaginální suchosti zbavit a užívat naplno života, včetně sexuálního.