Určitě jste již vypozorovala, že během zimy vždy přiberete. Na jaře pak trvá delší dobu, než jdou kila zase dolů. Čím je to dáno? Naše tělo si v chladném období uchovává větší tukové zásoby. Navíc nám chybí elán na pravidelné cvičení, především v období, kdy je chladno a sychravo.
K horkému čaji zakousneme nějakou tu laskominu, protože tělu chybí energie, tak se ji snažíme doplnit různými sladkostmi. V zimním období také nejíme zrovna nejzdravější stravu, zaměřujeme se na tučnější a mastnější jídla.
Jak ošálit naše tělo?
Do jídelníčku zařaďte zahřívací potraviny. Nejen zahřejí vaše tělo, ale nastartují i lenivý zimní metabolismus. Tyto potraviny jsou schopné potlačit naši touho po mastném a tučném jídle.
Organismus potřebuje vitamíny a minerály. Ty mu dodáme z ovoce a zeleniny, které je k dostání – zelí, mrkev, celer, jablka nebo hrušky.
Další, co si naše tělo žádá, jsou zdravé sacharidy, tuky a cukry. Ty najdeme v ořechách, olivovém oleji, luštěninách, jáhlách, pohance nebo ovesných vločkách.
- Co jíst a nepřibrat?
Zkuste do jídelníčku zařadit tyto potraviny – mandle, artyčoky, červenou řepu, brokolici, zelí, mrkev, okurky, listovou zeleninu, grapefruity, zelené fazolky, citrony, limetky, papriky, cukety a dýně, batáty nebo třeba zeleninové šťávy.
Jaké potraviny udrží v zimě naši dobrou náladu
Pokud se u vás začne objevovat splín ze sychravého zimního počasí, zkuste si dobrou náladu udržet pomocí vhodných potravin:
-
Dvakrát týdně si připravte lososa nebo nějakou tučnější rybu. Obsahují totiž omega-3 mastné kyseliny, které působí proti depresím.
-
Snězte denně jeden mléčný výrobek, ten dodá tělu serotonin, který upraví výkyvy nálad.
-
Vyzkoušejte k dopolední svačině fíky. Jsou bohaté na antioxidanty, které chrání náš mozek.