Segedínský guláš

Již samotný název dává tušit původ tohoto oblíbeného jídla. Ano, maďarská kuchyně je proslulá svými ostrými a pálivými pokrmy a tradiční maďarská jídla jsou jedinečnými kulinářskými delikatesami. Mnohá z nich zdomácněla i v jiných zemích, včetně Česka. Mezi nejoblíbenější patří zejména segedínský guláš, který lze připravit různými způsoby. Z množství receptů si každý může vybrat podle své chuti.

Typický „segedin“

Chcete-li si připravit skutečně pravý maďarský segedínský guláš, připravte si 1,5 kila vepřové plece, 1,5 kila bílého kysaného zelí, 300 ml lehkého bílého vína, 150 ml oleje, 4 velké cibule, 2 polévkové lžíce mleté sladké a jednu mleté pálivé papriky a 3 lžíce hladké mouky.

Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, na kterém osmažíme do růžova nahrubo nakrájenou cibuli. Poté necháme olej zchladnout, přidáme sladkou i pálivou papriku, které rychle zapravíme vařečkou do oleje s cibulí a zalijeme cca 200 ml vařící vody. Pak už jen přidáme na větší kostky nakrájené maso, proprané a rozkrájené kysané zelí, bobkové listy, kuličky nového koření a černého pepře, kmín, trošku nálevu ze zelí, bílé víno a vše přiměřeně osolíme. Vše důkladně promícháme, přivedeme k varu a za občasného míchání dusíme 1 až 1,5 hodiny. Až maso a zelí změkne, vlijeme do hrnce směs smetany a mouky a ještě pár minut povaříme, aby se chutě propojily. Podle chuti můžeme guláš přisolit a opepřit a před podáváním nezapomeneme vyjmou bobkové listy a kuličky nového koření a černého pepře.

Segedín pro vegetariány

Kdo chce jíst zdravě, může si připravit vegetariánský nebo sojový guláš. Neprohřešíte se tak proti zdravému způsobu stravování, nemusíte jíst maso a přesto si pochutnat na typickém masitém jídle, jakým segedin je.

Vegetariánský segedínský guláš pro 4 osoby je hotový za hodinu. Potřebujeme k tomu 200 g tempehu (může být uzený nebo marinovaný), 500 g kysaného bílého zelí, 400 g konzervovaných loupaných rajčat, 250 ml zakysané smetany, 500 ml zeleninového vývaru, 4 cibule, 4 stroužky česneku, 1 červenou a 1 žlutou papriku, 4 polévkové lžíce oleje a jednu lžíci mouky.

Postup přípravy vegetariánského guláše, nebo jiného bezmasého segedinu, pro který můžeme použít sojové maso, můžete stejně jako další recepty na typický „segedin“ nastudovat na internetových stránkách segedinsky-gulas.cz.