Pálení žáhy patří mezi běžné těhotenské obtíže. Nejčastěji se objevuje především ve třetím trimestru a potíže s ním mají zhruba 2/3 nastávajících maminek.
Příčiny pálení žáhy
Těch je hned několik:
- Během těhotenství dochází k produkci hormonů, které mohou zpomalovat trávicí procesy. Také uvolňují svěrač nacházející se mezi jícnem a žaludkem. Tím se zvýší pravděpodobnost úniku žaludečních šťáv do oblasti jícnu.
- Zvyšuje se tlak na žaludek. To je následek růstu dítěte v děloze. Tím opět mohou do jícnu unikat žaludeční šťávy.
- Pálení žáhy mohou způsobovat i některé druhy potravin. Patří mezi ně čokoláda, rajčata a papriky, citrusy, sycené a kyselé nápoje, sladké a kynuté pokrmy, kořeněné a mastné pokrmy, čerstvý chléb nebo luštěniny.
Nejčastější projevy pálení žáhy
Může se objevovat bolest pod žebry, pocit pálení v oblasti hrudníku a krku, pálivá kyselá tekutina v zadní části hrdla, obtížné polykání nebo to mohou být křeče v oblasti žaludku.
Jak eliminovat pálení žáhy?
- Vyhýbejte se výše jmenovaným pokrmům a nápojům.
- Neuléhejte těsně po jídle.
- Jezte pomalu, sousta řádně rozžvýkejte.
- Dopřávejte si menší porce jídla, ale častěji a pravidelně.
- Pomoci může sklenice studeného mléka.
- Pokud odpočíváte po jídle, uléhejte na levý bok. Žaludek se totiž nachází více vlevo a díky této poloze z něj nebudou vytékat žaludeční šťávy.
- Poslední pokrm konzumujte minimálně dvě hodiny před tím, než jdete spát.
- U jídla seďte vzpřímeně.
- Mezi jednotlivými chody dodávejte tělu dostatek tekutin.
- Do jídelníčku zařaďte produkty celozrnné, maso kuřecí a krůtí, vařenou zeleninu, zeleninové saláty a ovoce.
- Vytipuje si potraviny, které vám způsobují pálení žáhy a těm se vyhýbejte.
Pálení žáhy většinou po porodu samo zmizí.