Jak na pálení žáhy během těhotenství?

Pálení žáhy patří mezi běžné těhotenské obtíže. Nejčastěji se objevuje především ve třetím trimestru a potíže s ním mají zhruba 2/3 nastávajících maminek.

Příčiny pálení žáhy

Těch je hned několik:

  • Během těhotenství dochází k produkci hormonů, které mohou zpomalovat trávicí procesy. Také uvolňují svěrač nacházející se mezi jícnem a žaludkem. Tím se zvýší pravděpodobnost úniku žaludečních šťáv do oblasti jícnu.
  • Zvyšuje se tlak na žaludek. To je následek růstu dítěte v děloze. Tím opět mohou do jícnu unikat žaludeční šťávy.
  • Pálení žáhy mohou způsobovat i některé druhy potravin. Patří mezi ně čokoláda, rajčata a papriky, citrusy, sycené a kyselé nápoje, sladké a kynuté pokrmy, kořeněné a mastné pokrmy, čerstvý chléb nebo luštěniny.

Nejčastější projevy pálení žáhy

Může se objevovat bolest pod žebry, pocit pálení v oblasti hrudníku a krku, pálivá kyselá tekutina v zadní části hrdla, obtížné polykání nebo to mohou být křeče v oblasti žaludku.

Jak eliminovat pálení žáhy?

  • Vyhýbejte se výše jmenovaným pokrmům a nápojům.
  • Neuléhejte těsně po jídle.
  • Jezte pomalu, sousta řádně rozžvýkejte.
  • Dopřávejte si menší porce jídla, ale častěji a pravidelně.
  • Pomoci může sklenice studeného mléka.
  • Pokud odpočíváte po jídle, uléhejte na levý bok. Žaludek se totiž nachází více vlevo a díky této poloze z něj nebudou vytékat žaludeční šťávy.
  • Poslední pokrm konzumujte minimálně dvě hodiny před tím, než jdete spát.
  • U jídla seďte vzpřímeně.
  • Mezi jednotlivými chody dodávejte tělu dostatek tekutin.
  • Do jídelníčku zařaďte produkty celozrnné, maso kuřecí a krůtí, vařenou zeleninu, zeleninové saláty a ovoce.
  • Vytipuje si potraviny, které vám způsobují pálení žáhy a těm se vyhýbejte.

Pálení žáhy většinou po porodu samo zmizí.